Luistertip: Buiten de Muren

Harry en Bram mogen bijna de gevangenis verlaten. Harry zat al twee keer vast voor moord; een derde van zijn leven bracht hij door in de gevangenis. Bram is een draaideurcrimineel met verslavingsproblematiek. Podcastmaker Marjolein Knol volgt Harry en Bram een jaar lang vanaf het moment dat zij (bijna) vrij komen. Hoe sta je na lange tijd in de gevangenis weer op eigen benen? Verschillende overheidsinstanties proberen Harry en Bram daarbij te helpen, maar dat is nog niet eenvoudig…

Twee mannen verlaten de gevangenis met hun spullen. We zien ze op de rug.
Beeld: ©Harry Cock

Het rechte pad

Bijna de helft van de ex-gedetineerden recidiveert binnen twee jaar. Dat zijn in elk geval de statistieken. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven?

Wie de podcast ‘Buiten de Muren’ luistert, merkt dat het antwoord daarop vele lagen bevat. Dat zowel Bram als Harry geen fijne jeugd hebben gehad, helpt niet mee. En vrijkomen, nadat je zo lang in een gestructureerd gevangenisregime hebt geleefd, is ook niet eenvoudig. 

Harry, die in totaal 27 jaar vastzat, zegt over een eerdere keer dat hij vrijkwam: ‘Buiten moet je alles zelf doen. Dat is toch anders. Ik miste zelfs mijn boeien’. 

Bovendien krijgt hij te maken met vooroordelen. Harry gaat op zoek naar een woning en naar werk. Maar de buitenwereld wantrouwt hem. Komt er geen bewaker mee als hij komt bezichtigen, vraagt de medewerker van de woningbouwcorporatie aan de telefoon. 

Een brief met grote gevolgen

Naast Harry en Bram, spelen de gevangenis- en reclasseringsmedewerkers een belangrijke rol in de podcast. En zij lijken soms écht het verschil te kunnen maken. 

Zo gaat Bram, na flink aandringen, akkoord met plaatsing in een GGZ-kliniek. Nadat zijn straf erop zit, zal hij eerst behandeld worden voor zijn psychische problemen. Daarna komt hij op vrije voeten.

Maar dan krijgt hij een brief over een nog openstaande schuld. Bram is bang dat dit bedrag gevorderd wordt en hij gelijk weer wordt vastgezet. Hij is boos en heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop. Zijn reclasseringsmedewerker probeert hem ervan te overtuigen dat hij zijn zaken kan regelen in de kliniek.

Maar of dat mag baten?

Meer dan een inkijkje achter de celdeur

De podcast ‘Buiten de Muren’ is meer dan een inkijkje in het leven van (ex-)gedetineerden. Het laat ook zien hoe belangrijk het samenspel is tussen gevangeniswezen, openbaar ministerie, reclassering, schuldhulpverlening en woningbouwcorporatie. 

Wie voelt zich waarvoor verantwoordelijk? En wat deel je met elkaar? In deze podcast komt het allemaal voorbij.

Luister de podcast via de website van NPO radio 1, of via je favoriete podcastapp.