Lievingerveld deel 3: De balans tussen uit handen geven en samenwerken

Deel drie van het drieluik van Overheid van Nu over Lievingerveld, de Beilense wijk ‘waar (bijna) alles mag’. In het eerste artikel spraken we met de gemeente Midden-Drenthe, in het tweede artikel met de Natuur en Milieufederatie Drenthe (NMF Drenthe). In deel drie vragen we de provincie Drenthe hoe zij de samenwerking heeft beleefd. ‘Een open houding is heel belangrijk.’

Bouwplaats Beilen

In 1 minuut

  • In de Beilense wijk Lievingerveld kunnen burgers grond kopen, waarop ze naar eigen inzicht mogen bouwen. Als buurtschap moeten zij gezamenlijk zorgen voor de aanleg van wegen en nutsvoorzieningen als elektriciteit en riolering.
  • Het project vereiste samenwerking tussen veel verschillende partijen, waaronder de gemeente, provincie, natuurorganisaties en waterschappen. Hoe doe je dat eigenlijk?
  • In het derde deel van dit drieluik vragen we het aan Bianca Hendriks, beleidsmedewerker ruimtelijke plannen bij de provincie Drenthe.
  • ‘Als je denkt in mogelijkheden en kansen, dan kun je heel ver komen.’

Afwegen van belangen

Voor de provincie Drenthe begon het project rondom de nieuwe woonwijk in Beilen eigenlijk al bijna tien jaar geleden, bij het opstellen van de gemeentelijke structuurvisie. Daarin stond dat er een uitbreidingslocatie moest komen voor Beilen, als hoofdkern van de gemeente Midden-Drenthe.

In eerste instantie werd geopperd om aan de westkant uit te breiden. Dat vond de provincie echter vanuit landschappelijk oogpunt niet wenselijk. Daarom werd gekozen voor de oostkant van Beilen.

Bianca Hendriks, beleidsmedewerker ruimtelijke plannen bij de Provincie Drenthe, legt uit dat die afweging een lastige was.

‘Het was best een worsteling. De andere kant [de westkant, red.] van Beilen was landschappelijk heel waardevol, en deze kant [de oostkant, red.] had weer andere kwaliteiten. Dat weeg je dan af. En op basis daarvan maak je een keuze.’

‘Je weegt de belangen af en maakt dan een keuze’

Vragen

In het gesprek met de Natuur en Milieufederatie Drenthe kwam naar voren dat zij vragen hadden over deze keuze en de opstelling van de provincie in het project. De provincie had besloten niet meer te willen bouwen in het beekdal, maar koos er toch voor akkoord te gaan met de nieuwe woonwijk. Terwijl Lievingerveld óók deels in het beekdal ligt.

Hendriks kan zich niet helemaal vinden in die analyse. Zij geeft aan dat het besluit om niet meer in het beekdal te bouwen pas kwam nadat al was besloten om de woonwijk in Lievingerveld te bouwen.

‘In eerste instantie zou Lievingerveld een reguliere woonwijk worden. Juist de ligging in het beekdal speelde mee bij de keuze om er een bijzondere woonwijk van te maken. Vanuit dat oogpunt gingen we in gesprek met de gemeente, en later ook met NMF en de waterschappen.’

Hoe zat het ook alweer? – Lievingerveld in cijfers

  • 22 hectare: totale omvang woonwijk
  • 150 woningen: maximaal aantal huizen
  • 38 m2: de minimale grootte van een huis
  • 25%: maximaal percentage van de gekochte kavel dat mag worden bebouwd. Dit is inclusief terras, schuur of zwembad. De overige 75% heeft een groenbestemming.
  • 6 meter: minimale afstand tussen kavels. Elk kavel heeft een rand van 3 meter waarbinnen niet gebouwd mag worden.
  • 66,55 euro incl. btw: de prijs per m2 te betalen aan de gemeente.
  • 25,50 euro incl. btw: prijs per m2 te betalen aan de beheersvereniging voor het bouwrijp maken van de grond, aanleg van wegen en nutsvoorzieningen.
  • 20-30: aantal woningen tot nu toe verkocht. Grote meerderheid in optie.

Denken in mogelijkheden

Die gesprekken gingen wisselend, geeft Hendriks desgevraagd aan. Ze herkent in de andere artikelen de discussie over hoe de nieuwe woonwijk en de ligging in het beekdal met elkaar te rijmen waren.

Hendriks: ‘We zijn altijd vrij intensief in gesprek geweest met de gemeente. Onze insteek is altijd geweest: we moeten de kansen zien. Een duurzame wijk, daar hebben we als provincie ook belang bij.’

Het belang van loslaten en vertrouwen kan niet onderschat worden in de samenwerking, blijkt uit het gesprek met Hendriks. Ze heeft het herhaaldelijk over het afwegen en respecteren van eenieders – vaak andere – belang. Want de provincie, gemeente en de NMF hebben allemaal een ander belang in de samenwerking rondom Lievingerveld.

Hendriks: ‘En een open houding en vertrouwen is heel belangrijk. Als het bestemmingsplan er ligt, dan houdt de bemoeienis als provincie formeel op. Dan moet je erop vertrouwen dat het goed komt en de afspraken worden uitgewerkt zoals die afgesproken zijn.’

Dat is in het geval van Lievingerveld goed gelukt, geeft ze aan.

‘We hebben altijd de intentie gehad om er samen uit te komen, dat vond ik heel positief. We denken in mogelijkheden en kansen.’

‘En zoals de gemeente al zei: dan kun je heel ver komen.’

Dit artikel is het derde en laatste deel van onze serie over Lievingerveld. Het eerste deel is hier te vinden en het tweede deel is hier te vinden.