Zomerreflectie: even appen met burgemeester Ellen van Selm

De zomermaanden zijn een uitgesproken periode om even pas op de plaats te maken en terug te kijken. Vanuit de hangmat, tent of gewoon thuis. We appen met verschillende professionals over de vraag: waarop reflecteer jij deze zomer? In deze editie Ellen van Selm, burgemeester van het Friese Opsterland, voorzitter van de P10 en bestuurslid van de VNG. Ze vindt dat we jongeren wel iets meer een hart onder de riem mogen steken, tijdens deze coronacrisis.

Whatsapp chat

Via WhatsApp vragen we verschillende bestuurders, beleidsmedewerkers en andere professionals hoe hun jaar eruitzag. En: waarop ze reflecteren deze zomer.

Waarop reflecteer jij deze zomer?

Ik heb ten eerste lekker uitgerust en ben veel buiten geweest. Daarnaast heb ik gereflecteerd over hoe we het met de Coronacrisis hebben gedaan.

Ik ben er echt trots op hoe we het in onze gemeente doen. Als college besteden we veel tijd aan het onderhouden van contacten in de gemeente. Dat doen we altijd al en daar hebben we nu veel profijt van. We kunnen rekenen op de gedeelde verantwoordelijkheid die we hebben met de inwoners, bedrijven, scholen, sportclubs, verenigingen van plaatselijk belang, etc. En onze gemeenteraad (en ook college) heeft een fantastische prestatie geleverd voor de vakantie.

Wel vind ik dat de jonge generatie veel moet inleveren voor het collectief belang. Zij moeten nog beginnen met werken, carrière maken, de wereld ontdekken, en juist van hen worden wel heel veel beperkingen verlangd. Ook scholieren die niet of beperkt naar school kunnen, geen stageplaatsen kunnen vinden: dat vind ik echt een offer waarvan we de gevolgen voor die jeugd niet kunnen overzien. Wat we daaraan kunnen doen en of we iets kunnen doen, houdt me nog steeds veel bezig.

Heb je al een eerste idee?

Ik heb tijdens Corona een oproep in de krant gedaan aan ouderen en hen gevraagd jongere dorpsgenoten ook eens een hart onder de riem te steken. Bijvoorbeeld een kaartje door de bus of een cake bakken.

Het is voor iedereen lastig. Ik vraag op de plekken waar ik kom aandacht voor de jongere generatie. Ik hoop dat op de scholen de kinderen weer goed uit de voeten kunnen. En dat studenten goed kunnen studeren; niet alleen online colleges bijvoorbeeld.

Het je het idee dat jullie het zo nog even volhouden in Opsterland? Of wordt dat steeds lastiger?

In Opsterland houden we het met elkaar goed vol. Bepaalde sectoren hebben het wel zwaar, bv. de horeca. Toch zijn we nog steeds goed met elkaar in contact en zetten met elkaar de schouders eronder.