Zomerreflectie: even appen met gedeputeerde Tjisse Stelpstra

De zomermaanden zijn een uitgesproken periode om even pas op de plaats te maken en terug te kijken. Vanuit de hangmat, tent of gewoon thuis. We appen met verschillende professionals over de vraag: waarop reflecteer jij deze zomer? Deze keer is het woord aan Tjisse Stelpstra, gedeputeerde in Drenthe.

Via WhatsApp vragen we verschillende bestuurders, beleidsmedewerkers en andere professionals hoe hun jaar eruitzag. En: waarop ze reflecteren deze zomer. In dit artikel appen we met Tjisse Stelpstra, die momenteel werkt aan een officiële reactie op het in maart verschenen nieuwe actieplan circulaire economie van de Europese Commissie.

Waarop reflecteer jij deze zomer?

‘COVID-19 laat zien dat we in staat zijn in hele korte tijd oude patronen te doorbreken. Een geweldige opsteker als we kijken naar klimaatbeleid. Want ook hier zijn grote veranderingen nodig. Ik reflecteer dan ook vooral op hoe we de flexibiliteit van de afgelopen maanden kunnen vasthouden.’

Kun je daar een voorbeeld van geven? Welke patronen heb jij bijvoorbeeld doorbroken?

‘Voor het Europees Comité van de Regio’s ben ik bezig met een opinie, een advies op het actieplan circulaire economie van de Europese Commissie. Bij de voorbereiding hiervan viel mij op hoe afhankelijk we zijn geworden van grondstoffen wereldwijd. Tot paracetamol aan toe, waarvan de grondstoffen onder andere uit China komen. Productie vindt steeds meer plaats in het buitenland. Nu we zo flexibel blijken te zijn, biedt dit kansen om productie dichterbij te organiseren. Zodat we minder hoeven te slepen met grondstoffen over de aarde.’

‘Verandering vraagt om dappere bestuurders die niet direct de oren laten hangen’

Is dat in de praktijk al merkbaar?

‘We zien al dat mensen sinds de coronacrisis veel meer voedsel dichterbij huis kopen. En kijk naar de effecten van het thuiswerken: veel minder uitstoot! Rivieren worden weer schoon, de lucht klaart meer op et cetera. Het zou toch zonde zijn als we de stap naar een gezondere wereld niet doorzetten? Bijvoorbeeld thuiswerken, dat kunnen we redelijk makkelijk organiseren: deels thuis, deels op locatie.’

Hoe kunnen we die flexibiliteit vasthouden? Heb jij daar zelf ideeën over?

‘Ik merk nu al dat wordt afgesproken sommige vergaderingen voortaan digitaal te blijven doen, landelijk en Europees. Dat scheelt veel reizen en betekent minder vliegen, wat ikzelf niet erg vind. Maar die verandering echt doorzetten, vraagt vooral om dappere bestuurders die niet direct de oren laten hangen naar "de economie" die weer hersteld moet worden. Die was al ziek, en op zo’n herstel moeten we niet koersen. Dat vraagt vaker tegen de stroom ingaan. Ik hoop dat we zo dapper willen zijn. Daar zit ook mijn zorg: geld is een hele slechte drijfveer merk ik.’

‘In mijn portefeuille betekent dit bijvoorbeeld dat we geen pas op de plaats maken. We gaan door met de energietransitie. Om een heel concreet voorbeeld te geven: we zien veel kansen voor waterstof, dus investeren we in nieuwe pompstations, auto’s voor de eigen organisatie en waterstofproductie.’