Kijktip - Klassen: over kansenongelijkheid in het onderwijs

De serie Klassen volgt tien kinderen die in Amsterdam-Noord naar school gaan. Maar de serie gaat over veel meer dan alleen hun zorgen over cito-eindscores en cijferlijsten. We zien hoe de omgeving van deze kinderen hun prestaties op school en daarmee hun kansen in het leven beïnvloeden. We zien hoe leerkrachten, bestuurders en wethouders hier elk op hun eigen manier mee worstelen. En hoe zelfs goed onderwijs met bevlogen leerkrachten soms toch niet genoeg is.

Een plein met fietsrekken. Tegen een van de rekken staat een fiets.

Klassen laat in zeven afleveringen zien hoe complex het probleem van kansenongelijkheid in het onderwijs is. En hoe onderwijs vervlochten is met andere domeinen als zorg, wonen en veiligheid.

Zo maken we kennis met Anyssa (10), die als enige in het gezin weet hoe ze de bloedsuikerspiegel van opa moet meten. Ze is slim, maar haar lastige thuissituatie zorgt ervoor dat ze dat niet altijd kan laten zien op school. En we zien hoe Gianny (13) en Younes (16) zich niet thuis voelen op school en dit de verleidingen van de straat alleen maar aanwakkert. 

Sarah Sylbing en Esther Gould, makers van de serie, vragen zich dan ook af: wordt er genoeg gedaan om elk kind gelijke kansen te geven? 

Klassen is terug te kijken op NPO Start. Lees alles over deze serie op de website van HUMAN