Goed het nieuwe parlementaire jaar in met transitiepaden naar klimaatneutrale infraprojecten, de Overheid van Nu zomertour en meer!

Met Prinsjesdag is het startschot gegeven voor een nieuw parlementair jaar. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn in volle gang in het nieuwe onderkomen van de Kamer; de Aponrots. In het kader van onze architectuur en samenleving-reeks, schreef Overheid van Nu eerder dit stuk over dat gebouw. Verder in deze nieuwsbrief: hoe het ministerie van I&W op weg is naar een klimaatneutrale aanbesteding van alle rijksinfrastructuurprojecten. We blikken terug op de succesvolle Overheid van Nu zomertour en we hebben een lees- én luistertip voor u. Veel leesplezier gewenst!

IenW’s transitiepaden: gestructureerd richting klimaatneutrale infraprojecten

Hoe zorg je dat alle rijksinfrastructuurprojecten klimaatneutraal en circulair aanbesteed worden? Over deze vraag breekt Erwin Mulders, duurzaamheidsmanager bij het ministerie van IenW, zijn brein. In 2030 moet het zover zijn. Om daar te komen tekende IenW met Rijkswaterstaat en ProRail acht transitiepaden uit, die dit jaar samen met decentrale overheden en marktpartijen verder worden uitgedacht. De sleutel tot succes zit in structuur, samenwerking en volhouden. Mulders: ‘Je moet duurzaam werken professioneel aanpakken.’

IenW’s transitiepaden: gestructureerd richting klimaatneutrale infraprojecten

Een foto van een onderdeel van de circulaire brug die in de lucht getakeld wordt. Het onderdeel heeft een paar uitstekende stukken, waardoor het iets weg heeft van een Legoblokje.
Beeld: ©Ministerie van IenW

Terugblik op de zomertour

Deze zomer ging Overheid van Nu op pad. In drie afleveringen bezochten we bijzondere gasten: een wethouder, een psycholoog en een boer. 

Wethouder Esmah Lahlah pleit voor een maatschappij waarin iedereen mag, kan én wil meedoen. Wat is daar volgens haar voor nodig? En hoe kunnen overheden beter samenwerken om dit te bereiken? U bekijkt het in de eerste aflevering.

In de tweede aflevering deelt professor sociale sociologie Ilja van Beest zijn drie belangrijkste lessen over samenwerken.  

In de laatste aflevering praten we met melkveehouder en “vergaderboer” Alex Datema over duurzame landbouw. De derde aflevering kijkt u hier terug.

Esmah Lahlah voor de bus van de regiotour Overheid van Nu
Beeld: ©Overheid van Nu

Overheid van Nu tipt

We beginnen met een leestip. Het gevoel van maatschappelijk onbehagen groeit, vooral onder inwoners van zogeheten perifere regio’s. Dat concluderen onderzoekers Caspar van den Berg en Annemarie Kok. Overheid van Nu tipt het recent gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Regionaal maatschappelijk onbehagen’.

Leestip: Regionaal maatschappelijk onbehagen.
 

Ook een echte aanrader is de podcast ‘Van systeem naar ik’. Waarin topambtenaren en publieke bestuurders openhartig praten over hoe ze binnen knellende bureaucratische systemen zichzelf proberen te zijn.

Luistertip: Als het systeem knelt, wie bén jij dan?