Als het systeem knelt, wie bén jij dan?

Luistertip voor het nieuwe werkseizoen: ‘Van systeem naar ik’. Een boeiende podcastserie waarin topambtenaren en publieke bestuurders openhartig praten over hoe ze binnen knellende bureaucratische systemen zichzelf proberen te zijn. ‘We zoeken telkens naar eigenheid en bezieling.’

Mediavrouw
Beeld: ©BZK
Eva Kuit, maker van podcast 'Van systeem naar ik'

Prachtig is het gesprek met VNG-directeur Leonard Geluk, die in Den Haag nu alweer meer dan een jaar voor de belangen van de gemeenten strijdt. Briesend bijna spreekt hij over ‘het rijk dat z’n wettelijke afspraken niet nakomt en de gemeenten in de kou laat staan’. En de onrechtvaardigheid ervan. Maar Geluk zegt ook dat hij niet zal rusten voordat de afspraken zijn nagekomen en het geld daar is waar het hoort. 

Gaandeweg wordt - zoals in elke aflevering in deze podcastserie - het talent ontleed dat Geluk drijft en doet voortgaan: de ‘ik’ binnen het systeem. Het komt neer op zoiets als met grote vasthoudendheid een perspectief realiseren, dat waardevol en rechtvaardig is. Zo opgeschreven klinkt dat niet heel uniek. Maar ga vooral luisteren naar hóe dit talent wordt afgepeld in dit gesprek van een dik half uur.     
 

Menselijke overheid

‘Mijn missie is een menselijke overheid’, zegt Eva Kuit, die de interviews doet voor ‘Van systeem naar ik’. Met haar mediatrainingsbedrijf Mediavrouw is ze, zoals ze zelf zegt, ‘expert in bewuste authenticiteit’. Ze traint mensen om, in hun omgang met media en in het maken van mediacontent, professioneel én persoonlijk te zijn.
 
’Van systeem naar ik’ maakt ze samen met Kees Gabriëls van Talent ON - een organisatiebureau dat – naar eigen zeggen – helpt met het ontwikkelen van het eigen talent, en hoe je daarmee vervolgens teams vormt die daadwerkelijk zorgen voor organisatieverandering.

Twee trainers, dus, met een hart voor de overheid en het individu daarbinnen. Werkend vanuit de overtuiging dat eigenheid en bezieling juist nodig zijn om die overheid goed te laten functioneren. 
 

Wordt verwacht

Kuit en Gabriëls doen dit nu een jaar. Daarin spraken ze, naast Geluk, met onder meer Erik Gerritsen – op dat moment nog SG bij het ministerie van VWS, Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom, en Marjan Hammersma, SG bij het ministerie van OCW. 

Een nieuw seizoen ‘Van systeem naar ik’ is in de maak. Bijna zeker is een aflevering met Alexander Pechtold, momenteel directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).    
 

De podcastserie ‘Van systeem naar ik’ vind je hier en hier.