Alles voor een vakantie in eigen land: een zomermagazine, een dorpenfestival en nog veel meer!

Ook deze zomer zit er misschien niets anders op dan een vakantie in eigen land. Met Overheid van Nu maakt u er eenvoudig het beste van. Sla in uw campingstoel ons zomermagazine eens open. Of pak op het terras met een drankje het verslag van het dorpenfestival er nog eens bij: Nederland heeft zoveel moois te bieden. Ook op interbestuurlijk vlak. We gaan fris de zomer in. En reflecteren op wat we samen kunnen doen om interbestuurlijk nog meer en beter samen te werken vanuit het volste vertrouwen in elkaar. Houd ons in de gaten. Heel fijne zomer gewenst! 

Overheid van Nu presenteert zomermagazine over samenwerken in de regio

Mocht u deze zomer door een code rood toch binnen de landsgrenzen moeten doorbrengen, dan hoeft u dit zomermagazine maar open te slaan om te beseffen hoeveel moois en interessants er in onze regio gebeurt. Ja, ook in bestuurlijke zin. 

  • Na ‘Ze dachten: wat moeten we met zo’n stads vrouwtje’, wilt u het lieflijke veenweidegebied van Aldeboarn in het hart van Friesland met eigen ogen zien.
  • Na ‘Hoe is het nu met Regio Zwolle’ wilt u niets liever dan deel worden aan de vrije geest die daar waait.
  • En zoekt u een kader waarbinnen uw eigen regionale samenwerking zich moet gaan afspelen, dan leest u met veel plezier ‘9 vragen die je móet stellen als je samenwerkt in de regio’.

En nog veel meer! Via onderstaande coverpagina kunt u alle artikelen uit het magazine lezen. De redactie van Overheid van Nu wenst u een mooie zomer. 

Coverpagina

cover van het zomermagazine van Overheid van Nu over samenwerking in de regio

Een thuis voor iedereen: dat lijkt vanzelfsprekend, maar gaat niet vanzelf

Op 8 juli 2021 is het adviesrapport ‘Een thuis voor iedereen’ verschenen. Een rapport van de Interbestuurlijke werkgroep ‘versterking beleid huisvesting aandachtsgroepen.’  Een rapport dat in opdracht van het ministerie van BZK werd opgesteld met de G4, het stedennetwerk G40, de VNG, een flink aantal ministeries en Aedes. En aandacht vraagt voor de staat van de woningmarkt voor aandachtsgroepen. Kort gezegd: de huisvesting van aandachtsgroepen staat onder druk. Terwijl de trend bovendien een verslechtering laat zien. Alle reden om voorzitter Bernard ter Haar aan de tand te voelen over het waarom en het hoe. En vooral: over wat er nu anders moet.

Een thuis voor iedereen: dat lijkt vanzelfsprekend, maar gaat niet vanzelf

Een illustratie van verschillende mensen in de openbare ruimte
Beeld: ©Woningmarktbeleid.nl

Het interbestuurlijke is interpersoonlijk: Zo creëer je snel een effectieve samenwerking

Gebroken ijs en een gunfactor. Effectief samenwerken gaat over elkaar kennen, mogen en vertrouwen. We horen het vaker bij Overheid van Nu: zoiets kost tijd. Maar kan dat niet sneller? Tijd is kostbaar, zeker bij de dringende opgaven waar overheden voor staan. We spraken het horizontaal georganiseerde bedrijf Bord&Stift over de sleutel naar succes: de check-in.

Het interbestuurlijke is interpersoonlijk: Zo creëer je snel een effectieve samenwerking

Een illustratie van vier mensen die inchecken
Beeld: ©Bord&Stift

Verslag Dorpenfestival: ‘Het dorpshuis is terug van weggeweest’

Ook als je nooit in een dorp of op het platteland hebt gewoond, raak je enthousiast van het Dorpenfestival. Op 1 juli kwamen ambtenaren, bestuurders, inwoners en wetenschappers samen om inspiratie en kennis uit te wisselen. Hoe maak je een dorp of het platteland een gezonde, welvarende en fijne plek om te leven en werken? ‘Haak aan op dorpsinitiatieven, maar neem mensen ook mee in veranderingen.’

Verslag Dorpenfestival: ‘Het dorpshuis is terug van weggeweest’

Een foto van een sessie tijdens het festival