Podcasttip Stuurloos: ‘Oeps, ik mocht niet met de vuist op tafel slaan’

‘We zagen onszelf als nette, beschaafde ambtenaren, die niet zo snel activistisch worden. Maar we hebben nu zo’n niveau van irritatie bereikt, dat het eruit moet.’

vuist
Beeld: ©ANP Photo

Oud-topambtenaar Geert Jan Hamilton maakt zich zo boos, dat hij zich toch even niet kan beheersen. Nauwelijks hoorbaar, die klap op tafel, maar toch. In de meest recente aflevering van de podcast Stuurloos, praat hij, samen met Peter van Lieshout - een andere oudgediende topambtenaar, en onder leiding van journalist Kustav Bessems, over hoe Nederland beter kan worden bestuurd. Aanleiding voor beider woede: de toeslagenaffaire en de gebrekkige, bestuurlijke reactie daarop.

Inhoudelijk gewicht

Stuurloos (what’s in a name?) is een in november vorig jaar gestarte, maandelijkse podcast van de Volkskrant. Kustaw Bessems praat scherp en deskundig met gasten die het niet alleen klagen, maar ook ideeën hebben over hoe het wel moet met onze democratie. Hoe verwijder je de blinde vlekken van de bestuurlijke elite? Wanneer staan er weer topambtenaren op met genoeg inhoudelijk gewicht om de minister mee te nemen langs de grote verhalen en grote vraagstukken? Of, bijna te simpel: hoe gaan we leren van wat er in de praktijk gebeurt? 

Stuurloos is interessant voor iedereen met interesse voor (inter)bestuurlijk Nederland en ambtelijk vakmanschap. Beluister Stuurloos hier.