Leren van een wijk in Zweden

Nederland moet overgaan op duurzame energie. Maar alleen ‘aardgasvrij’ is niet voldoende. Verduurzaming moet een aanleiding zijn om stadswijken te verbeteren. Hoe kunnen we dat doen? Het essay Aardgasvrij avant-la-lettre; leren van Malmö dat prof. dr. Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht, samen met anderen schreef, gaat in op deze vraag.

Wolkenkrabber Turning torso
De Turning Torso, een iconisch gebouw in Malmö, staat bekend om zijn baanbrekende, duurzame ontwerp. Honderd procent van de energie die in het gebouw wordt verbruikt, is hernieuwbaar, afkomstig van bronnen met waterkracht, zon, wind en geothermie.

Een bijzonder experiment

In het essay trekken de auteurs lessen uit een wijk die al in 2001 aardgasvrij was: Bo01, op een voormalige scheepswerf in het Zweedse Malmö. Er is daar een bijzonder duurzaamheidsexperiment uitgevoerd, maar zonder theorie over hoe hiervan op systeemniveau te leren. Voor Nederland trekken de auteurs hieruit vier lessen.

Het Programma Aardgasvrije Wijken vraagt elke maand aan een Nederlandse professor om vanuit zijn of haar expertise te reflecteren op onze gedeelde opgave: leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. Dit is het tweede essay in de serie.

Lees het essay hier