17 oktober Ambtenaar van Nu: De Uitvoering

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie EMMA

Wijnhaven 88
2511 GA
Den Haag

Zet in mijn agenda

In ‘de uitvoering’ gaat veel goed. Maar uitvoerders – en in het verlengde daarvan burgers – komen nog te vaak in de knel door beleid dat niet - of niet goed - uitvoerbaar is. De problemen zijn bekend en handelingsperspectieven zijn er ook. Toch blijft de kloof tussen beleid en uitvoering diep en hardnekkig. Waar ligt dat aan en wat kunnen we doen om die kloof echt te dichten? 

banner Ambtenaar van nu, programma 3
Beeld: ©Studio Wesseling

Hoe zorgen we dat 'de Uitvoering' weer echt 'Publieke Dienstverlening' wordt?

Mitchell Hendriks, voorzitter van jonge ambtenarenorganisatie FUTUR, hoort het vaak: jonge ambtenaren gaan vol enthousiasme bij een uitvoeringsorganisatie werken aan grote maatschappelijke opgaven, maar raken gefrustreerd door het verlammende bureaucratische systeem. 

Wijk-boa en Jonge Ambtenaar van het Jaar Daniëlle Arts heeft een tip voor beleidsmakers: ‘Loop eens met mij mee, zodat je rekening kunt houden met de leefwereld waarin je beleid moet landen.’ 

Suzanne Kursten, programmanager bij SZW en genomineerd als Ambtenaar van het Jaar, verbaast zich erover dat in de ambtelijke pikorde de uitvoering nog altijd zo laag staat. 'In Spanje is dat bijvoorbeeld totaal anders.' 

Sandra van Thiel, professor Publiek Management, zegt dat het aan de uitvoerders zelf niet ligt: ‘De uitvoering staat er heel goed voor, we mogen echt blij zijn dat we in Nederland wonen.’

Mitchell, Daniëlle, Suzanne en Sandra gaan op 17 oktober in onze live-podcast met elkaar in gesprek over hoe ‘de uitvoering’ weer echt ‘publieke dienstverlening’ kan worden. Er gaat in ‘de uitvoering’ weliswaar veel goed, maar uitvoerders – en in het verlengde daarvan burgers – komen nog te vaak in de knel door beleid dat niet - of niet goed - uitvoerbaar is. De problemen zijn bekend en handelingsperspectieven zijn er ook. Toch blijft de kloof tussen beleid en uitvoering diep en hardnekkig. Waar ligt dat aan en wat kunnen we doen om die kloof nu toch echt te dichten? 

Zelf bezig met de relatie uitvoering - beleid? Op zoek naar echt goede publieke dienstverlening? Dan is dit gesprek voor jou.

We maken er een podcast van en je kunt erbij zijn en meepraten: 17 oktober, van 17-18 uur, op Wijnhaven 88 in Den Haag. Gratis toegankelijk en borrel na.