Op huizenjacht in het aardbevingsgebied

De crisis als kans. Overheid van Nu-redacteur en twintiger Douwe de Vries is deze maand begonnen aan zijn zoektocht naar een eigen huis in het Groningse aardbevingsgebied. De gedachte: juist in dit getroffen gebied bestaat vast ruimte voor nieuwe (woon)initiatieven. Juist hier doet de overheid waarschijnlijk extra haar best om een impuls te geven aan de woonopgave. Douwe zoekt het uit.

We volgen Douwe op zijn zoektocht in de bevingsgebieden - in deze nieuwsbrief de eerste twee afleveringen. Daarnaast twee interviews waarin de ambtenaar zelf centraal staat.

Sociaalpsycholoog Isa Bertram vertelt over haar onderzoek naar het imago van de ambtenaar. Welk beeld hebben inwoners van de overheidsdienaar en hoe beïnvloedt dat de werkelijkheid?

Transitiewetenschapper Gijs Diercks breekt een lans voor de ambtenaar als activist: ‘Je hebt mensen nodig die van binnenuit durven te bevragen, te veranderen. En dan niet alleen via de brave gebaande paden, maar juist met originele, creatieve en provocatieve acties.’

Ik wil wonen in het aardbevingsgebied van Groningen – deel 1

Het hoge woord is eruit. Per 1 oktober gaat de gaskraan dicht. Voor veel Groningers is dit een historisch moment. Tijd om vooruit te kijken, door de pijn en de zorgen heen. Onze Groningen-correspondent Douwe de Vries gaat onderzoeken of jongeren in Groningen wel vooruit kúnnen kijken. En dan specifiek, of zij in staat zijn om een woning te kopen in het aardbevingsgebied van Groningen. Douwe, zelf ook een starter op de woningmarkt, onderzoekt of hij een potentiële koopwoning in dit specifieke gebied kan vinden. Deze zomer neemt hij u mee op zijn zoektocht.

Ik wil wonen in het aardbevingsgebied van Groningen – deel 1

Douwe de Vries op het dakterras van het Forum in Groningen, met rechts de Martinitoren.
Beeld: ©Douwe de Vries

Ik wil wonen in het aardbevingsgebied van Groningen – deel 2

Het hoge woord is eruit. Per 1 oktober gaat de gaskraan dicht. Voor veel Groningers is dit een historisch moment. Tijd om vooruit te kijken, door de pijn en de zorgen heen. Onze Groningen-correspondent Douwe de Vries gaat onderzoeken of jongeren in Groningen wel vooruit kúnnen kijken. En dan specifiek, of zij in staat zijn om een woning te kopen in het aardbevingsgebied van Groningen. Douwe, zelf ook een starter op de woningmarkt, onderzoekt of hij een potentiële koopwoning in dit specifieke gebied kan vinden. Deze zomer neemt hij u mee op zijn zoektocht. Vandaag deel 2 met als centrale vraag, zijn boerderijwoningen de oplossing voor het woningtekort?

Ik wil wonen in het aardbevingsgebied van Groningen – deel 2

Douwe de Vries en zijn oom Jan

Het imago van de ambtenaar: ‘Mensen onthouden negatieve ervaringen makkelijker dan positieve ervaringen’

De gemiddelde ambtenaar krijgt niets voor elkaar, drinkt de hele dag koffie, werkt traag en klokt stipt om vijf uur uit. Althans: dat is het stereotype beeld dat de ronde doet. Maar welk beeld hebben we in Nederland écht van de ambtenaar? Onderzoeker Isa Bertram van de Universiteit Utrecht deed er onderzoek naar. ‘We moeten ons niet blind staren op het imago van de ambtenaar, het verminderde vertrouwen tussen overheid en burgers is een groter probleem.’

Het imago van de ambtenaar: ‘Mensen onthouden negatieve ervaringen makkelijker dan positieve ervaringen’

Isa Bertram
Beeld: ©Universiteit Utrecht / Isa Bertram

‘Loyale tegenspraak vinden we helemaal top, maar activisme gaat ons tien stappen te ver. Waarom?’

In maart schreef wetenschapper Gijs Diercks een pleidooi voor de ambtenaar als activist. Het maakte veel los. Is de combinatie onverenigbaar, of is een beetje activisme juist wat ons uit het slop van moeilijke opgaven trekt? ‘Het is mijn heilige overtuiging dat de neutrale professional niet bestaat.’

‘Loyale tegenspraak vinden we helemaal top, maar activisme gaat ons tien stappen te ver. Waarom?’

Gijs Diercks
Beeld: ©DRIFT