Eerst boos, nu enthousiast: ‘Den Haag voelt nu echt dichtbij’

Alle ministeries zijn betrokken bij de uitvoering van het pakket ‘Wind in de zeilen’, dat twee jaar geleden werd samengesteld om Zeeland te compenseren voor de marinierskazerne die er toch niet kwam. Na een stroef begin is de samenwerking tussen Zeeuwen en Haagse ambtenaren nu gewoon goed te noemen. Lees hierover onze reportage. Of ontdek hoe in het Achterhoekse Silvolde door interbestuurlijk samenwerken een compleet circulaire straat wordt gebouwd. En hoe het bestuursakkoord een goede Nederlandse traditie is, die de laatste tijd echter aan impact verliest. Ten slotte: vier inspirerende verhalen van onze regio-correspondenten in Groningen, West-Brabant en de Achterhoek.

Twee jaar Wind in de zeilen: 'Den Haag voelt nu echt dichtbij!'

Een nieuwe manier van interbestuurlijk samenwerken: zo luidt het antwoord op de vraag wat het compensatiepakket Wind in de zeilen betekent voor betrokkenen vanuit de gemeente, de provincie en het rijk. Het pakket is twee jaar geleden samengesteld nadat de beloofde marinierskazerne niet gerealiseerd kon worden. Hoe staat het nu met de uitvoering van de gemaakte afspraken en plannen uit het pakket?

Twee jaar Wind in de zeilen: 'Den Haag voelt nu echt dichtbij!'

Hoe je interbestuurlijk een compleet circulaire straat bouwt

Het begon bij een idee van wooncorporatie Wonion om een rijtje huizen te bouwen met hergebruikte materialen. Maar begin volgend jaar staat er een compleet circulaire straat. De huizen zijn niet aangesloten op het riool, omdat gebruikt water en regenwater wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt. Dat was nooit gelukt zonder een intensieve samenwerking van gemeente, Waterschap Rijn en IJssel, Vitens en Wonion. Hoe lukt het om samen goed op te trekken?

Hoe je interbestuurlijk een compleet circulaire straat bouwt

Impressie van huizen met veel groen en bomen
Beeld: ©Wonion

Kracht en zwakte van het bestuursakkoord: een historisch perspectief

Overheid van Nu duikt in de geschiedenis van de Nederlandse bestuursakkoorden. Wat is een bestuursakkoord nu eigenlijk? Wanneer heeft het echt impact? Hoe veranderden de rol en betekenis van bestuursakkoorden in de loop der tijd? En wanneer is het een teken van kracht, en wanneer van zwakte?

Kracht en zwakte van het bestuursakkoord: een historisch perspectief

Chris van Veen (VNO), Wim Kok (FNV) en Harm van der Meulen (CNV) tijdens de persconferentie van het Akkoord van Wassenaar op 24 november 1982.
Beeld: ©Rob Croes / Anefo

Samenwerken in de regio

Interbestuurlijk samenwerken is steeds vaker ook regionaal samenwerken. Daarom nemen wij je mee naar de regio's Achterhoek, Groningen, Metropoolregio Amsterdam (MRA) en West-Brabant. Hoe worden de grote opgaven van Nederland hier vertaald en aangepakt? En wat kunnen wij daarvan leren?

Te innovatief voor subsidie: Op veehouderij Zonvarken komt alles samen

Beeld: ©EMMA