‘Een echte topambtenaar is sneuvelbereid’

Vol goede moed begonnen aan een nieuw werkseizoen? Ter inspiratie in deze nieuwsbrief vijf verhalen. Over moed, leiderschap, de wil om te helpen, eensgezindheid en trots.

Mark Frequin vertelt dat de ware topambtenaar de moed heeft om zijn eigen carrière in de waagschaal te stellen. In het Zeeuwse Yerseke was de opvang van 88 Oekraïners in een mum van tijd geregeld. De Regio Deal Achterhoek draagt enorm bij aan nieuw gevonden trots en eensgezindheid. Regio Groningen-Assen onthult het recept voor 25 jaar succesvolle samenwerking. En planologen vertellen hoe interbestuurlijk en ruimtelijke ordening kunnen samengaan.

Mark Frequin: 'Een topambtenaar moet sneuvelbereid zijn'

‘Ambtelijk leiders moeten bereid zijn te sneuvelen. Sneuvelbereidheid is een kerneigenschap voor leiderschap.’ Dat zegt en schrijft Mark Frequin, na een lange dienst als topambtenaar bij het rijk. Maar ook als filosoof en als schrijver van boeken over de samenwerking van ambtenaren en ministers reflecteert hij al tijden op het vak van publiek leiderschap. Tijd voor een goed gesprek over tegenspraak in de ambtelijke wereld.

Mark Frequin: 'Een topambtenaar moet sneuvelbereid zijn'

Mark Frequin
Beeld: ©ANP

Van camping naar opvanglocatie: Oekraïense vluchtelingen tussen Zeeuwse kampeerders

Vlak achter de dijk in het Zeeuwse dorp Yerseke ligt Camping Zon & Zee. Naast Nederlandse, Belgische, Britse en Duitse toeristen verblijven hier sinds een paar maanden ook 88 mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne. Hoe werd de camping een opvanglocatie? Hoe werken ondernemers en gemeente samen in dit project?

Van camping naar opvanglocatie: Oekraïense vluchtelingen tussen Zeeuwse kampeerders

De ingang van de camping Zon & Zee
Beeld: ©Sabien Brehler

Luistertip: podcast Onder Planologen – Van vinexwijk tot inclusieve stad

Ruimtelijke ordening vraagt bij uitstek om een strakke interbestuurlijke samenwerking. Juist daarom is de podcast Onder Planologen, van planologen Peter Pelzer, Lilian van Karnebeek en Jannes Willems, zo interessant. Elke aflevering behandelen zij met betrokkenen een Nederlands planologisch concept, van revolutiebouw tot vinex. En van de adaptieve- tot de inclusieve stad.

Luistertip: podcast Onder Planologen – Van vinexwijk tot inclusieve stad

De skyline van Den Haag
Beeld: ©EMMA