In de regio: grote vraagstukken met concrete oplossingen

Woonopgave. Energietransitie. Klimaatopgave. Ontwikkeling landelijk gebied. Als de grote vraagstukken érgens concreet moeten worden opgelost, dan is het in de regio. Daarom duiken de correspondenten van Overheid van Nu vanaf nu vier regio’s in: West-Brabant, Achterhoek, Groningen en Metropoolregio Amsterdam (MRA). Om te ervaren en vertellen hoe er daar interbestuurlijk wordt samengewerkt.

Elke week doen we verslag uit een van deze vier windstreken. Dit keer: West-Brabant, waar in 2030 de helft van alle wind- en zonprojecten in handen moet zijn van de inwoners. Gaat dat lukken? Ga met ons mee op ontdekkingsreis.

Regio West-Brabant: een kleine karakteristiek

De komende tijd duikt Overheid van Nu de regio in. Zo ook in West-Brabant, waar er interbestuurlijk hard aan de weg wordt getimmerd op het gebied van de energietransitie en participatie. Waar gaat het goed of juist moeizaam? En wat typeert West-Brabant nu eigenlijk?

Regio West-Brabant: een kleine karakteristiek

Drie fietsende mensen door de Brabantse polder. Op de achtergrond zijn windmolens zichtbaar

'Lessen uit de coronacrisis pas ik nu toe bij Oekraïense vluchtelingen'

Met horten en stoten, en vallen en opstaan. Maar toch: gemeenten, lokale zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers en sleutelfiguren in buurten wisten in de coronacrisis succesvol met elkaar samen te werken. Wat waren de lessen en hoe worden die nu nog ingezet?

‘Lessen uit de coronacrisis pas ik nu toe bij Oekraïense vluchtelingen’

Een stoet mensen - jong en oud - die lopen
Beeld: ©Rijksoverheid

Koppelkansen in Amsterdam – systeemverandering door synergie

"Koppelkansen" is een buzzwoord in ambtelijk Nederland. John Grin, hoogleraar systeeminnovatie van de Universiteit van Amsterdam, is lid van het kernteam van het "Koppelkansentraject" in Amsterdam. Hij legt uit hoe je van een problematische opgave komt tot meerdere koppelkansen.

Koppelkansen in Amsterdam – systeemverandering door synergie

Luchtfoto van Amsterdam
Beeld: ©Rijksoverheid

Bijdragen van Overheid van Nu aan een goed samenwerkende overheid

Bijdragen aan een goed samenwerkende overheid, dat wil Overheid van Nu. Maar slagen wij daarin? Laat het ons weten door onze vragenlijst in te vullen (duur: 10 min.)

Heeft Overheid van Nu effect op jou? Vul de vragenlijst in!

Vrouw leest op computer
Beeld: ©De Inclusieve Beeldbank, EMMA