Bijna Koningsdag - ruimte om voor nieuwe initiatieven!

Op Koningsdag vieren we de interbestuurlijke verbinder bij uitstek, de koning. Hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert reflecteert op de waarde van de koning voor de overheid en de vernieuwing die het koningshuis wat hem betreft moet ondergaan. Suzanne Potjer vindt dat goede ideeën stelen een publieke waarde moet worden. Als Chief Exploration Officer zoekt zij naar kiemen van verandering binnen allerlei overheidslagen. En door de oorlog in Oekraïne zoeken we nog harder naar een robuuste, zoveel mogelijk onafhankelijke energievoorziening. Met hoogspanningsnetbeheerder TenneT praten we over hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. 

Koningsdag: ‘De koning is een overheidsinstantie, die moet vernieuwen’

Koningsdag - de dag dat we verjaardag van koning Willem Alexander vieren. Wat vieren we nog meer? Hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert: 'De koning is een overheidsinstantie, die met zijn werkbezoeken een boost kan geven aan de vele samenwerkingsprojecten die hij bezoekt. Dat is positief. Maar om ook in de toekomst relevant te blijven, zal het koningshuis op een aantal punten moeten vernieuwen.'

Koningsdag: ‘De koning is een overheidsinstantie, die aan verandering toe is’

De koning aan tafel met allerlei kinderen
Beeld: ©ANP

Op verkenning met Chief Exploration Officer Suzanne Potjer

‘Elkaars goede ideeën stelen moet een publieke waarde worden’, vindt Suzanne Potjer. Zij gaat vanuit het ministerie van BZK aan de slag in een nieuwe functie: Chief Exploration Officer. Op zoek naar kiemen van verandering binnen alle binnen alle lagen van de overheid. Waarom en hoe gaat ze dat doen?

Op verkenning met Chief Exploration Officer Suzanne Potjer

Suzanne Potjer samen met ander persoon bij BZK Fuck Up sessies
Beeld: ©Agenda Stad / Agenda Stad

Hoe komen we interbestuurlijk van het Russische gas af?

Hoe worden we minder afhankelijk van gas? Die vraag is urgenter dan ooit door de Russische oorlog in Oekraïne. Daarvoor is niet alleen meer duurzame energie nodig, maar ook een robuuster elektriciteitsnet. Een ingewikkelde puzzel, aldus Klaas Bakker en Annemiek Berends van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. 

Hoe komen we interbestuurlijk van het Russische gas af?

Veld met hoogspanningsmasten die over een smalle weg lopen
Beeld: ©ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Een luistertip over hoe Nederland beter kan worden bestuurd

Oud-topambtenaar Geert Jan Hamilton maakt zich zo boos, dat hij – nauwelijks hoorbaar - een klap op tafel geeft. In de meest recente aflevering van de podcast Stuurloos, praat hij, samen met oudgediende topambtenaar Peter van Lieshout, over hoe Nederland beter kan worden bestuurd. Aanleiding voor beider woede: de toeslagenaffaire en de gebrekkige, bestuurlijke reactie daarop.

Podcasttip Stuurloos: ‘Oeps, ik mocht niet met de vuist op tafel slaan’

Foto van een vuist
Beeld: ©ANP