Nieuwe inzichten om te leren, te helpen en te doen

Hoe help je een talentvolle, vergeten groep weer aan het werk: mensen zonder uitkering. In Drenthe doen ze het. Met gedragswetenschapper en voormalig ambtenaar Ruth Dijkstra-Gonschorrek onderzoeken we de vraag waarom individuele ambtenaren zelden de ruimte nemen om naar eigen inzicht te handelen. Verder pitchen we het idee: accrediteer de ambtenaar. Om ambtelijk vakmanschap (weer) te verankeren en ontwikkelen. Veel leesplezier!

New Jobportunities – deel 1: via Regio Deal komt vergeten groep aan het werk

‘Mijn grote droom? Dat is werken in de zorg’, vertelt Jennie Boer. ‘Maar ik had al zolang geen cv meer opgesteld of sollicitatiebrief geschreven dat ik niet wist waar ik moest beginnen.’. Vanuit Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe zorgt New Joboprtunities 2.0 dat een talentvolle, nog onbekende doelgroep van niet-uitkerings-gerechtigden de arbeidsmarkt op kan.

New Jobportunities – deel 1: via Regio Deal komt vergeten groep aan het werk

Jennie Boer met haar Duitse herdershond. Jennie heeft bruin haar, een bril en een witte huidskleur.

Vast in het systeem? Zo organiseer je tegenmacht

Na de toeslagenaffaire is de analyse vaak gemaakt: er ís ruimte voor individuele ambtenaren, om naar eigen inzicht te handelen. Maar die ruimte nemen zij zelden. Ruth Dijkstra-Gonschorrek legt uit waarom en deelt haar tips om tegenmacht te organiseren.

Vast in het systeem? Zo organiseer je tegenmacht

Ruth Dijkstra - een vrouw met bruin haar en een witte huidskleur. Ze draagt een blauw vest en een rood shirt. Haar armen heeft ze over elkaar en ze staat in een straat met bomen

Met een plan onder de arm de gevangenis in: hoe gaat het nu met Zelfmelders 3Noord?

Vooraf een plan maken om de schade van je tijd in de gevangenis te beperken en zo goed mogelijk terug te kunnen keren in de samenleving na je straf. Klinkt goed, maar werkt het ook goed? We vragen naar de eerste resultaten.

Met een plan onder de arm de gevangenis in: hoe gaat het nu met Zelfmelders 3Noord?

Een man zit op de bank. Hij heeft zijn handen gevouwen en laat deze op zijn knieën steunen.
Beeld: ©Kelly Sikkema/Unsplash

Idee: accrediteer de ambtenaar!

Raakte het ambtelijk vakmanschap de afgelopen twintig jaar uitgehold? En wat is er dan nodig om dat vakmanschap (weer) duurzaam te verankeren en ontwikkelen? Een gesprek tussen ambtenarenvakbond CMHF, Stichting Beroepseer en Schoolleidersregister PO over de mogelijkheden van een accreditatiesysteem.

Idee: accrediteer de ambtenaar!

Tekening van de drie geïnterviewden
Beeld: ©Overheid van Nu

Save the date: Dag van de Stad - De Stad van Iedereen op 29 september in Tilburg in teken van

De Spoorzone in Tilburg is dit jaar de ‘thuisbasis’ van de zesde Dag van de Stad op donderdag 29 september. Dit jaar staat de dag in het teken van het streven naar gelijke kansen voor iedereen. Hoe zorg je ervoor dat alle inwoners, ook de 1 miljoen kwetsbaren in Nederland, mee kunnen doen in de stad? Zet de dag vast in je agenda!

Panaramoview over de stad Tilburg. Tussen de woongebouwen ligt een kleine haven.