Overheid van Nu bestaat 4 jaar!

Deze maand bestaat Overheid van Nu 4 jaar. Reden om wat breder te kijken dan gewoonlijk. Zo verkenden we met topambtenaar Mark Roscam Abbing de ervaringen en mogelijkheden van het werken als netwerkorganisatie – een samengestelde groep ambtenaren zonder mandaat, die aan allerlei tafels aanschuift en dan toch dingen gedaan krijgt. Gaan we dat in de toekomst meer zien?

Gegrepen door de Olympische Winterspelen, vroegen we ons af wat we als interbestuurlijk samenwerkenden kunnen leren van topsporters. Dat blijkt veel te zijn – in deze nieuwsbrief lees je deel 1 van de 4-delige serie ‘Samenwerken is topsport’.

Ten slotte: hoe ervaar je interbestuurlijke samenwerking als je een maatschappelijke organisatie bent? ‘Wij zijn de taal van de overheden gaan spreken’, vertellen de Sea Rangers, die als ‘boswachters van de zee’ nu structureel samenwerken met meerdere overheden.    

'Netwerken in plaats van aansturen' – het verhaal van DGSC-19

Hoe breng je als rijk de maatschappelijke gevolgen van corona en coronabeleid in beeld? Antwoord: met – als eerste in z’n soort – een interdepartementaal programmadirectoraat-generaal Samenleving en COVID-19 (DGSC-19). De facto een netwerkorganisatie – zonder mandaat, maar met vier SG’s als sponsoren. Gaan we dit in de toekomst meer zien? Programmadirecteur Mark Roscam Abbing hoopt van wel.

'Netwerken in plaats van aansturen' – het verhaal van DGSC-19

Beeld: ©EMMA - Patrick van der Hurk

Column Marijn de Vries: ‘Samen winnen is heerlijk’

Marijn de Vries startte een experiment: kun je nog topsporter worden op je dertigste? Dat experiment slaagde. Als voormalig professioneel wielrenster en Trouw-columniste schrijft de Vries voor Overheid van Nu een gastcolumn over samenwerken in de topsport. Daarmee trapt ze de reeks “Samenwerken is topsport” af. 

Column Marijn de Vries: ‘Samen winnen is heerlijk’

Marijn de Vries op een wielrenfiets in een landschap
Beeld: ©Ferdy Damman

Hoe kom je van pilot tot opgeschaald succes? ‘Wij zijn de taal van de overheden gaan spreken’

‘Je moet begrijpen hoe het werkt voor een ambtenaar.’ Sea Ranger Service-oprichter Wietse van der Werf wéét waarom hij al drie jaar succesvolle pilots draait met vijf verschillende rijksdiensten. Die samenwerkingen worden nu structureel van aard. Bij Overheid van Nu breken we ons hoofd er regelmatig over: hoe kom je voorbij de pilotfase? Samen met directeur Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed Barbara Siregar vertelt Van der Werf hoe zij voorbij die fase kwamen. 

Hoe kom je van pilot tot opgeschaald succes? ‘Wij zijn de taal van de overheden gaan spreken’

Sea Rangers in rode pakken op een zeilend werkschip
Beeld: ©Sea Ranger Service