Ambtenaar anno 2022: kritisch, verbindend en vooruitkijkend

Een nieuw jaar vol goede voornemens! Misschien wil je beter contact met je collega’s. Of kritischer zijn op jezelf, of op het systeem waarin je werkt. In deze nieuwsbrief een selectie van verhalen uit ons wintermagazine over ambtelijk vakmanschap. Over de veranderende werkomgeving, de impact van de toeslagenaffaire en vakmanschap door de jaren heen volgens Bernard ter Haar. Veel leesplezier! 

Gezocht: werkomgeving die verbindt

Van een vaste werkplek met plant en familiefoto op kantoor, naar vijf Teams-vergaderingen op een dag met telkens wisselende samenstellingen vanuit huis. Onze werkomgeving is de afgelopen jaren sterk veranderd. En corona doet daar nog een schepje bovenop. Welke invloed heeft de veranderende werkomgeving op je vakmanschap? En hoe zorg je dat een hybride werkplek een verbindende werkplek is? Bartele Hoekstra van Center for People and Buildings neemt ons mee.

Gezocht: werkomgeving die verbindt

Beeld: ©BZK

‘We claimen nu meer tijd en ruimte’

Carsten Herstel zal het nooit vergeten. Hij was al topambtenaar, en in overleg over een nieuw IT-systeem. In de ruimte was één collega die zei: dit is voor ons doel niet handig gebouwd. Er werd hem om uitleg gevraagd, maar in die setting, met tijdsdruk en hooggeplaatste collega’s, kwam hij daar niet uit. Een paar jaar later bleek, dat hij gelijk had. En moest de stekker uit het project. Had ik maar even apart naar hem geluisterd, denkt Carsten Herstel nu.

‘We claimen nu meer tijd en ruimte’

Carsten Herstel zittend op een stoel

Bernard ter Haar: 'Vakmanschap is vooruitkijken'

‘Ik heb al twintig jaar ruzie met de directeuren voorlichting van de departementen’, grapt topambtenaar Bernard ter Haar halverwege ons gesprek. ‘Want de stem van de ambtenaar, die is volstrekt afwezig. Terwijl ambtenaren bestaan om de politiek verstandig te adviseren. Zij móéten tegenspel bieden.’ Maar kan dat wel, in een systeem waarin dienstbaarheid aan ‘de lijn’ mede je loopbaanontwikkeling bepaalt?

Bernard ter Haar: 'Vakmanschap is vooruitkijken'

Beeld: ©Martijn Beekman

Winnaar kerstpuzzel bekend!

We hebben een winnaar geloot! De redactie heeft contact opgenomen met de gelukkige, die een boekenbon en inspirerende leestips krijgt. 

Blauwpaarse achtergrond met sneeuwvlokjes
Beeld: ©EMMA

Lees het hele wintermagazine hier!

Wat maakt nou een goede ambtenaar? We spraken vijftien mensen. Beleidsmakers en uitvoerders. Onderzoekers en burgemeesters. Insiders en outsiders. Van net begonnen tot ervaren en gelouterd. Over moed en schaamte. Onmacht en tegenmacht. Groepsdruk en onafhankelijkheid. 

Het heel magazine lees je hier.

Beeld: ©Erik Varekamp