Wij maakten een podcast! En ook: twintigers voor de energietransitie en tips om samenwerking op lange termijn te borgen

Voor iedereen die collega’s mist heeft Overheid van Nu weer een bomvolle nieuwsbrief om de koffiepauzes vol nieuwe inspiratie door te komen. In deze editie: Luister naar een voorproefje van ‘In Vervoering’, de eerste Overheid van Nu-podcast. Over samenwerken in een transitie. Hoogleraar Geert Teisman geeft vier tips om samenwerking te borgen en te bestendigen voor de lange termijn. De motivatie van trainees die werken aan de energietransitie. En maar liefst twee delen van de serie ‘Kunst en Politiek’. Veel leesplezier!  

Eb en vloed: Langdurige interbestuurlijke samenwerking

Vol enthousiasme gaat het projectteam aan de slag. Samen met medewerkers van andere organisaties hebben zij zich vastgebeten in een interbestuurlijk vraagstuk. Het doel is duidelijk, de lijntjes zijn kort en de eerste resultaten worden geboekt. Maar dan blijkt één van de partijen zich steeds verder terug te trekken in de eigen organisatie. Langzaamaan verdwijnt het enthousiasme, worden er geen afspraken meer ingepland en verwatert het contact. Hoe zorg je ervoor dat lopende initiatieven van interbestuurlijke samenwerking een lang leven beschoren zijn? Prof. dr. Geert Teisman deelt vier onmisbare inzichten. 

Eb en vloed: Langdurige interbestuurlijke samenwerking

portretfoto Geert Teisman

In Vervoering, de Overheid van Nu podcast over samenwerken in een transitie. Luister de trailer en abonneer je!

Hoe laat je een transitie slagen? Onze redacteuren Tim de Jong en Linda de Veen bogen zich de afgelopen maanden over deze vraag. In de podcast ‘In Vervoering’ hoor je tot welke inzichten zij kwamen. Vrijdag 3 december verschijnt de eerste aflevering, luister nu alvast de trailer en abonneer je in je favoriete podcast-app!

In Vervoering, de Overheid van Nu podcast over samenwerken in een transitie. Luister de trailer!

podcast In vervoering
Beeld: ©Ministerie BZK

Redden twintigers de energietransitie?

Zonder integraal denken en doen wordt het niets met de energietransitie, vinden ze. En dus leiden Talent voor Transitie en Nationaal Energietraineeship een nieuwe generatie op, die de gemeenschappelijke opgave centraal stelt en niet de eigen taak. Overheid van Nu sprak met trainees en oprichters. ‘Dit zijn de mensen van wie we verwachten dat ze het verschil gaan maken.’

Deze twintigers trainen voor de energietransitie

Presentatie
Beeld: ©BZK

Deel 2 en 3 van onze serie ‘Kunst en Politiek’, over marktdiscipline in de jaren ’80 en futurisme in de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw

In het tweede deel van de serie 'Kunst en Politiek' leest u over de relatie tussen marktwerking in de kunsthandel en ons politiek-bestuurlijke stelsel. In het derde deel van de serie leest u over futurisme en de opkomst van de totalitaire staat.

Schilderij: De begrafenis van de anarchist Galli
Beeld: ©Flickr