Over 3,5 jaar samenwerking in het IBP, de (on)zin van een minister van Wonen en een succesverhaal uit Loenen

Anders dan hoogleraar Peter Boelhouwer pleit woningcoöperatiebestuurder Mohammed Acharki wél voor een minister van Wonen: 'Het helpt als er een minister komt die dit dossier belangrijk maakt.'

Verder in deze nieuwsbrief van Overheid van Nu: een hoopgevend verhaal uit Loenen, waar inwoners met een revolverend fonds van 2 ton voor 2 miljoen aan duurzame private investeringen uit de klei trokken. We blikken terug op onze eerste talkshow, waarin Kristel Lammers (NPRES), Olga van Kalles (IBP Vitaal Platteland), Pieter Hilhorst (IPO) en Caspar van den Berg (ROB en RUG) reflecteerden op 3,5 jaar Interbestuurlijk Programma (IBP). En meer!

Talkshow 3,5 jaar IBP: ‘De Heilige Schaal moeten we nog vinden’

Het rijk had soms last van handelingsverlegenheid. De provincies stelden zich soms op als Barbapapa. En af en toe was het nog teveel ieder voor zich. Maar het IBP heeft zich in 3,5 jaar absoluut bewezen als een beweging die we moeten continueren in de nieuwe kabinetsperiode, vonden de deelnemers aan de talkshow ‘3,5 jaar IBP’.

Talkshow 3,5 jaar IBP: ‘De Heilige Schaal moeten we nog vinden’

Talkshow met aan tafel Olga van Kalles, Menno van Tartwijk  en Kristel Lammers
Beeld: ©Overheid van Nu

Loenen Energie Neutraal: ‘Met 2 ton hebben we 2 miljoen aan private investeringen gerealiseerd!’

Een groep enthousiaste, kundige vrijwilligers die de energietransitie aanpakt en die gesteund wordt door buurtbewoners. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar in Loenen zijn zulke dromen geen bedrog. Vrijwilligersinitiatieven kunnen een heel belangrijke bijdrage leveren in het oplossen van grote maatschappelijke opgaven. ‘We hebben een zonnedak van 2404 zonnepanelen gerealiseerd, goed om 300 huishoudens van stroom te voorzien. En ook nog eens 100 procent gefinancierd door de lokale bevolking!’ 

Loenen Energie Neutraal: ‘Met 2 ton hebben we 2 miljoen aan private investeringen gerealiseerd!’

Een foto van het participatief gefinancierde zonnedak
Beeld: ©Loenen Energie

‘Waarom werken we elkaar tegen? We willen toch allebei een dak boven ieder hoofd?’

Zeven oplossingen voor de woonopgave. Dat was de opbrengst van de zoektocht van Stefanie Blokhuizen, de fictieve, zelfbenoemde Minister voor Wonen. Hoe haalbaar zijn deze oplossingen? En wat betekenen ze voor de interbestuurlijke samenwerking? Vorige maand reflecteerden we daarop met hoogleraar Peter Boelhouwer. Vandaag is het de beurt aan Mohammed Acharki, bestuurder van woningcorporatie Zayaz.

‘Waarom werken we elkaar tegen? We willen toch allebei een dak boven ieder hoofd?’

portret Mohamed Acharki
Beeld: ©Zayaz

‘Met deze 3 rapporten is een nieuw kabinet klaar voor beter binnenlands bestuur’

‘Het gemiddelde college van B en W holt nu tussen 33 regionale samenwerkingen heen en weer. BZK moet zijn stelselverantwoordelijkheid steviger invullen en zorgen dat interbestuurlijk samenwerken in de regio beter doordacht en gestroomlijnd gebeurt.’ Aldus medeauteur Caspar van den Berg over het derde ROB-adviesrapport in vier maanden: ‘Droomland of niemandsland? Uitgangspunten voor het besturen van regio’s’.

‘Met deze 3 rapporten is een nieuw kabinet klaar voor beter binnenlands bestuur’

Deze afbeelding toont de covers van de drie adviesrapporten waarover in dit artikel wordt gesproken.
Beeld: ©ROB

Nog 3 dagen tot het Dorpenfestival: meld je snel aan!

Ben jij die bestuurder, ambtenaar of inwoner die actief aan de slag is om de gemeente en dorpsomgeving te ontwikkelen tot een gezonde, welvarende en voor iedereen fijne plek om te leven en werken? En wil je dat in goede samenwerking doen? Dan is het online Dorpenfestival op 1 juli dè kans om nieuwe inzichten en contacten op te doen, mee te praten en je te laten inspireren.

Meld je vandaag nog aan!

Dorpenfestival

logo dorpenfestival