Voor de buitenstaander zag het er misschien uit als een 'vrolijk uitstapje'. Maar de Community of Practice (CoP) van City Deals en Regio Deals, eind mei in Ede, was vooral een serieuze en vruchtbare bijeenkomst. Én vrolijk, want na corona was het voor velen de eerste fysieke ontmoeting in acht maanden. Suzanne Potjer, Chief Exploration Officer (CXO) vanuit BZK, ontdekte hoe de gemeenschap van City Deal- en Regio Deal-betrokkenen zich in Ede enthousiast verdiepte in 'Ecosystemen van City Deals'.

Beeld: © BZK

CXO Suzanne Potjer geeft een presentatie aan enkele aanwezigen

Zo’n CoP-bijeenkomst is zeker geen 'schoolreisje' of bijzaak, vindt Potjer. Ze is in haar functie steeds op zoek naar inspirerende en innovatieve voorbeelden van openbaar bestuur. 'Het is voor mij een hoofdzaak. Want juist als je bezig bent met vernieuwende vormen van bestuur, dan is bijeenkomen, van elkaar leren en elkaar inspireren, ontzettend belangrijk om samen vooruit te komen.' Die uitwisseling van ervaringen en ideeën stond dan ook centraal.

Overheid van Nu was bij de CoP-bijeenkomst, en sprak voor onderstaande video onder anderen met Suzanne Potjer.

0:00
0:00
/
0:00

Van smaakpark tot kazerneterrein

Gastgemeente Ede wil een bepalende speler zijn in de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. Vandaar dat Ede deel uitmaakt van de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving, en van de Regio Deal Food Valley.

De bijeenkomst vond plaats op het terrein van de voormalige Mauritskazerne, waar Ede een World Food Center (WFC) wil vestigen. De deelnemers troffen elkaar in een oude sporthal van defensie, waar food designer en fermentatie-expert Christiaan Weij zijn volledig circulair gebouwde food hall Smaakpark heeft gevestigd.

Van daaruit werden de CoP-leden rondgeleid over het voor Ede lang zo belangrijke en bepalende oude kazerneterrein. Om op diverse plekken te zien waar beide Deals al toe hebben geleid en wat ze nog gaan brengen.

Ook werd de in een enorme transitie verkerende omgeving van het NS-station bezocht, en gingen de deelnemers naar de keuken van het Ziekenhuis Gelderse Vallei.