De redactie blikt terug: Magomed

Tijdens het Kerstreces maakt u kennis met de redactie van Overheid van Nu. Twee weken lang blikken wij persoonlijk terug op de verhalen die we het afgelopen jaar maakten. Vandaag is de beurt aan Magomed Aliev.

Portretfoto Magomed Aliev

Een aantal weken geleden sprak ik met Ron de Koning, communicatieadviseur bij de gemeente Rotterdam. We spraken over representatie van minderheden in beeldgebruik. En hoe hij er hard aan trekt om de interne en externe communicatie van de gemeente inclusiever te maken.

Ik vond het een mooi gesprek. Als persoon met een migratieachtergrond weet ik hoe (het gebrek aan) representatie voelt. Enerzijds ben je namelijk onzichtbaar en anderzijds ben je juist heel zichtbaar. Onzichtbaar als iets goed gaat. Zichtbaar als iets fout gaat. 

In Ron’s woorden: ‘De witte Rotterdammers zijn te zien als de hulpverleners. En de bi-culturele Rotterdammers als hulpbehoevend.’ Maar, vraagt hij: ‘Waar zijn de bi-culturele Rotterdammers die als hulpverlener werken?’

Tien jaar geleden kwam ik weliswaar mensen tegen die dit benoemden, maar zelden sprak ik mensen die er wat aan probeerden te doen.

Het verhaal van Ron, wat hij en de gemeente doen om hun communicatie inclusief en divers te maken, en hoe hij het gesprek aangaat met andere gemeenten geeft me daarom hoop. Een feel good verhaal over verandering om 2021 af te sluiten!