Podcasttip: Vastgoedvrouwen, met directeur Woningbouw Marja Appelman (BZK)

Overheid van Nu tipt regelmatig interessante podcasts om te luisteren, bijvoorbeeld voor tijdens uw lunchwandeling. De podcast ‘Vastgoedvrouwen’ laat vrouwen aan het woord die een succesvolle carrière hebben in de ‘bouwwereld’. 

Marja Appelman
©BZK
Marja Appelman (fotograaf: Janita Sassen)

Vastgoedvrouwen

In de serie praten presentatoren Servaas van der Laan (hoofdredacteur van het on- en offline magazine Vastgoedmarkt) en Claudia Heimensen (vastgoedontwikkelaar bij Provast) met interessante vrouwen over de woonopgave en de wereld van het vastgoed. Met onder andere Karin Lagas, voormalig voorzitter van de directieraad van woningcorporatie Ymere.

Zij stelt dat de veranderende samenstelling van huishoudens de basis is van de woningnood: ‘Nederland groeit. Maar in de afgelopen jaren zijn huishoudens gemiddeld gezien kleiner geworden, waardoor er nog veel meer woningen nodig zijn.’ Andere gasten zijn onder meer Annelou de Groot (algemeen directeur van Dynamis Vastgoedconsultants en makelaars), Eefje Voogd (makelaar) en Maaike Boné (bestuurslid CBRE). 

Marja Appelman

In het bijzonder tippen we de (vijfde) aflevering met Marja Appelman, directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Ze vertelt hoe ze terecht is gekomen in de vastgoedwereld. Appelman begon in de zorgmarkt, als consultant en toezichthouder. Na een uitstapje als directeur van de Kansspelautoriteit kwam ze bij de woningmarkt terecht. ‘Er zitten grote paralellen tussen de zorgmarkt en de woningmarkt, ik wilde weer terug naar iets als de zorgmarkt’. Gezien haar ervaring met de sector als dochter van een aannemer kwam Appelman toen in de woningmarkt terecht.

‘Het is pionieren wat we hier doen’

Het begint altijd bij beter samenwerken

Wanneer Appelman in de vaste rubriek ‘duivelse dilemma’s’ een keuze moet maken tussen meer bouwen of beter samenwerken, kiest ze voor beter samenwerken. ‘Het begint altijd bij beter samenwerken’, zegt Appelman. 

Ook met het oog op de toekomst is samenwerking belangrijk. ‘Die samenwerking zijn we de afgelopen jaren ook echt aangegaan met individuele stakeholders, zoals bouwbedrijven en ontwikkelaars. Maar ook met de gemeenten en provincies zitten we als BZK weer uitgebreid aan tafel.’ Appelman merkt dat er verschillen zijn, die onder meer te maken hebben met ieders verschillende rollen en taken in de woningmarkt. Maar: ‘we willen wél allemaal dezelfde kant uit. Dat is wat we de afgelopen vier jaar voor elkaar hebben gekregen.’

Oplossingen 

Appelman benoemt een aantal oplossingen waar binnen het ministerie aan gewerkt wordt: ‘Wij faciliteren bijvoorbeeld woningen voor aandachtsgroepen met subsidie. Bij het beschikbaar stellen van flexwoningen, stellen we woningcorporaties vrij van verhuurdersheffing. Maar wij bouwen zelf niet.’ 

Een andere manier waarop gemeenten en corporaties geholpen worden, is door middel van speciale teams. ‘Deze teams helpen bij het oplossen van praktische problemen door specifieke kennis te delen. Zo hoeft het wiel niet elke keer opnieuw uitgevonden te worden.’

Ondernemer binnen de rijksoverheid

Het laatste thema dat we graag uit willen lichten is de parallel tussen de overheid en het bedrijfsleven die Appelman trekt: ‘Ik voel me een ondernemer binnen de rijksoverheid. Het is pionieren wat we hier doen, risico’s wegen.’ 

Zo kijkt Appelman bijvoorbeeld vooruit naar de periode ná de formatie. Ondanks dat nog onduidelijk is wat er precies in het regeerakkoord zal staan, moet er gebouwd worden aan een nieuwe directie: ‘Ik moet goed nadenken over wat voor mensen ik al wel moet aannemen en met welke mensen ik nog moet wachten.’

De podcast vindt u hier. De aflevering met Marja Appelman is hier te beluisteren.

Podcast vastgoedvrouwen
©BZK