De redactie blikt terug: Ton

Tijdens het Kerstreces maakt u kennis met de redactie van Overheid van Nu. Twee weken lang blikken wij persoonlijk terug op de verhalen die we het afgelopen jaar maakten. Vandaag is de beurt aan Ton Baetens.

portretfoto Ton
Redacteur Ton Baetens

Terugkijken op een jaar OvN is bijna ‘niet te doen’. Over zoveel mooie onderwerpen mogen schrijven. Zoveel bevlogen ambtenaren, bestuurders en experts gesproken. Van Bernard ter Haar tot Jaring Hiemstra. En zo veel fraaie ideeën over een nog betere overheid mogen horen: van een pleidooi voor intelligente deconcentratie tot aan slimme, nieuwe en hybride vormen van financiering.

Interbestuurlijk werken en denken houdt veel professionals bezig. En hun pleidooien, overdenken én oplossingen inspireren. Iedere keer weer. En bieden me keer op keer een nieuw venster op mijn eigen vak als bestuurskundige.

Als ik het persoonlijk mag maken: een van de leukste series (naast bestuurskundige ben ik namelijk ooit ook opgeleid als historicus) is wel, dat ik de serie ‘architectuur en governance’ mag schrijven. Waarin bijvoorbeeld ‘zitkuildemocratie en de menselijke maat’ verscheen. Met de vraag of architectuur een spiegel kan zijn van ‘de staat van de samenleving’. Kan de aard en omvang van een gebouw iets zeggen over de bewoner van dat gebouw? En als het een overheidsgebouw betreft; wat vertelt dat gebouw dan wellicht over het beeld dat de overheid op het moment van bouwen over zichzelf had?

Om maar met een oproep te eindigen: welk gebouw zou jij eens ‘doorgelicht’ willen zien? Reageer op onze LinkedIn post.