IBP-Café met Lex Burdorf: 'Participatie als medicijn'

Welke sociale factoren zijn van invloed op de volksgezondheid? Dat fascineert hoogleraar Lex Burdorf van het Erasmus MC. In zijn onderzoek ontdekte hij dat mensen die werken een betere gezondheid hebben, zowel mentaal als fysiek. En dat werk aantoonbaar bijdraagt aan geluk. Hiervoor is interdisciplinaire samenwerking nodig van professionals vanuit het domein Zorg & Gezondheid en Werk & Inkomen! Tijdens het IBP-Café vertelt Burdorf over zijn onderzoek en gaan we met elkaar in gesprek over wat dit wetenschappelijk onderzoek betekent voor beleid. En als je breed naar maatschappelijke opgaven kijkt, krijg je dan ook beter beleid?

Lex Burdorf
Beeld: Marieke Odekerken

Let op: het IBP-Café gaat niet door

Over Lex Burdorf

Lex Burdorf (1958) studeerde Milieuhygiëne in Wageningen. Aan de Technische Universiteit Delft startte hij zijn onderzoekscarrière met onderzoek naar trillingen en schokken. Sinds 1986 is hij verbonden aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC waar hij in 1992 promoveerde op het meten en beoordelen van fysieke belasting in epidemiologische studies naar rugaandoeningen. Vanaf 2009 werkt hij als hoogleraar determinanten van volksgezondheid met als onderzoeksterreinen sociale determinanten van volksgezondheid (inclusief milieufactoren, zoals luchtverontreiniging), determinanten van gezondheid gerelateerd aan gedrag, arbeid en gezondheid. Lex Burdorf is co-auteur van ruim 400 wetenschappelijke publicaties.

Burdorf verplaatst zich bij voorkeur lopend of op de fiets door Rotterdam en staat twee keer per week bij een haringkraam voor zijn dosis vette vis.