Op bliksemstage: #Hoedan?

Misschien ben je het in de afgelopen weken tegengekomen: het promotieteam voor bliksemstages. Als overheden werken we met elkaar aan grote en complexe onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, het tekort aan betaalbare woningen, de toenemende problematische schulden en het behoud van de leefbaarheid in de stad en op het platteland. Hoe goed ken jij de andere overheden? Hoe de organisatie werkt, wat men belangrijk vindt? Het werkelijk kennen van elkaar en elkaars organisatie is absoluut een randvoorwaarde voor een goede samenwerking, bliksemstages helpen daarbij.

Promotie bliksemstage

Bliksemstage

Een bliksemstage is een korte stage variërend van een dag tot een paar dagen. Je gaat op bezoek bij een collega in een andere organisatie die voor jouw werk heel relevant is. Jij bedenkt zelf wie dat is en wat je wilt ophalen tijdens je bliksemstage. Doel is om aan het eind van je stage beter te begrijpen waarmee de ander te maken heeft als jullie samen aan dezelfde opgave werken.

Het IBP helpt je graag bij het vinden van een bliksemstage. Klik hier en meld je aan.

#Hoedan?

Heb je interesse om op bliksemstage te gaan? Hulp nodig? In 4 stappen ben je uit en thuis.

Stap 1: onderwerp

Ga na op welk onderwerp het nuttig is om je verder te verdiepen in een medeoverheid en/of ketenpartner. Kies welke organisatie voor jouw (beleids)werk het meest relevant is. Een maatschappelijke partner of bedrijf kan natuurlijk ook.

Stap 2: wie en waar

Grote kans dat je al iemand in de organisatie kent, of anders een collega? Via via kom je meestal snel achter een geschikte persoon.  

‘Het helpt echt als je de tijd en de rust neemt je in een ander te verdiepen en te verplaatsen,’ aldus een medewerker van het ministerie van BZK.

Stap 3: afspraak

Overleg je voorstel met je leidinggevende en bepaal eventueel de duur van de stage, wat je eruit wilt halen en hoe je je ervaring gaat delen met je collega’s na de bliksemstage. Maak dan een afspraak voor de bliksemstage. Sommige mensen vinden dit het lastigste om te doen, maar in de praktijk zegt bijna nooit iemand nee. En als iemand nee zegt, dan is dit vaak om je verder te helpen aan iemand waar je (nog) meer aan hebt! De meeste professionals vinden het juist eervol dat je voor hem of haar hebt gekozen. Zou jij dat ook niet hebben als het andersom was?

Stap 4: delen is winnen

Laat andere collega’s weten hoe jouw bliksemstage was en motiveer hen om ook op bliksemstage te gaan. Zo help je anderen verder met jouw stage. Deel je ervaring eventueel op LinkedIn, door bijvoorbeeld je belangrijkste inzicht te noemen en tag iemand die jij een bliksemstage gunt. Gebruik #bliksemstage en #overheidvannu. Aan het einde van dit jaar, en ook in 2020, verloot Overheid van Nu, het platform van het Interbestuurlijk Programma, interessante goodiebags onder iedereen die op bliksemstage is geweest.

Wil je graag op stage, maar kun je toch nog wat meer hulp gebruiken? Het IBP helpt je graag bij het vinden van een bliksemstage. Klik hier en meld je aan.