Over vorige week: naar een vitaal platteland in 5 tweets

In een brief aan de Tweede Kamer presenteerde Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag haar plan om de agrarische sector in Nederland om te turnen naar ‘kringlooplandbouw’. Daarom deelt Overheid van Nu deze week 5 tweets die ons afgelopen week opvielen rondom de IBP-opgave ’naar een vitaal platteland’. Zo nodigen de P10 en Goeree-Overflakkee je uit voor het congres Vitaliteit Next Level en opende koning Willem-Alexander de eerste grootschalige larvenfabriek in Nederland.

Tweet ministerie van LNV

#1 Kringlooplandbouw is de toekomst

In het realisatieplan ‘op weg met perspectief’ vertelt minister Schouten dat de omslag naar kringlooplandbouw een forse impuls krijgt. De beweging is in gang gezet en is onomkeerbaar. Op Twitter is #Schouten trending topic. Er wordt veel gesproken over de inhoud van het plan, en met name over de prijs van de boodschappen in Nederland.

Bekijk het Twitterbericht

Tweet P10 Netwerk

#2 Next level platteland

Op dinsdagavond 18 juni en woensdag 19 juni organiseren de P10 (samenwerkingsverband van 20 grote plattelandsgemeenten) en Goeree-Overflakkee het congres Vitaliteit Next Level in Ouddorp. Een congres waar je inspiratie, ervaringen en kennis opdoet om bij te dragen aan een vitale toekomst van het platteland. Met sprekers als Jan van Ginkel, concerndirecteur en loco-provinciesecretaris van de provincie Zuid-Holland en Ben van Essen, strateeg in plattelandsontwikkeling, leefbaarheid en openbaar bestuur. Ga voor meer informatie naar de website van de P10.

Bekijk het Twitterbericht

Tweet ZEMBLA

#3 Chemische bestrijdingsmiddelen de deur uit

Op woensdag 12 juni sprak de politiek tijdens het Algemeen Overleg haar zorgen uit over het gebruik van landbouwgif in Nederland. Minister Schouten wil dat er in 2030 bijna geen chemische middelen meer in de landbouw worden gebruikt. Volgens veel partijen is dit niet voldoende en zij willen dat de minister sneller en hardere maatregelen neemt om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen te gaan.

Bekijk het Twitterbericht

Tweet Jan Leune

#4 De Nobelprijs voor de landbouw gaat naar…

Een tweet die veel voorbij kwam de afgelopen week. De World Food Prize, ook wel bekend als de alternatieve Nobelprijs voor de landbouw, werd gewonnen door de Nederlandse zaadveredelaar Simon Groot. Met zijn bedrijf East-West Seed ontwikkelde Groot een resistenter zaadsoort, waarmee miljoenen boeren nu beter groenten kunnen produceren. Lees hier meer.

Bekijk het Twitterbericht

Tweet Commissaris Brabant

#5 Doorbraak door larven

Een doorbraak in de verduurzaming van voedselketens. Zo noemt Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Brabant, de eerste grootschalige larvenfabriek in Nederland. De fabriek van het Brabantse bedrijf Protix werd afgelopen dinsdag officieel geopend door koning Willem-Alexander in Bergen op Zoom. De fabriek produceert grootschalig insecten die worden gebruikt voor vee- en visvoer. Met hun dierlijke eiwit hoopt Protix traditionele bronnen zoals soja en vismeel uit de markt te stoten.

Bekijk het Twitterbericht