Nijmeegse Bloemerstraat krijgt opkikker door hulp provincie

De Bloemerstraat in Nijmegen. Op het eerste oog een doorsnee stadsstraat van zo’n 300 meter lang, op de drukke route van het Centraal Station naar Plein 1944. Een levendige mix van koffiezaken, cafés, tattoostudio’s, buitenlandse supermarktjes, kappers en telefoonwinkels, met daarboven woningen. Een straat in ontwikkeling, met een rauw randje. Die Bloemerstraat is de afgelopen jaren succesvol opgeknapt met hulp van het programma SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland.

Dat programma werd door de provincie ontwikkeld om nieuwe invulling te geven aan leegstaand vastgoed in dorpen en steden, en zo gebieden mooier, duurzamer, leefbaarder, veiliger en economisch aantrekkelijker te maken. Het richt zich op samenwerking met gemeenten, vastgoedeigenaren en anderen die leegstaande panden willen herbestemmen, maar dat niet zelfstandig kunnen.

Het is een groot succes: er lopen in de provincie inmiddels zo’n 80 projecten.

Wat SteenGoed Benutten bijzonder maakt, is dat het rekening houdt met het hele gebied rond de panden. De Bloemerstraat was daarom een ideale kandidaat voor het programma. Bij het bombardement van Nijmegen in 1944 werd driekwart van de straat verwoest. In de jaren ‘50 werden de gaten gedicht met wederopbouwarchitectuur, en richtte de Bloemerstraat zich weer op als winkel-, woon- en uitgaansstraat.

De afgelopen twee decennia kwam de klad er echter in. Winkels liepen en bleven leeg, bewoners vertrokken en gewone horeca maakte plaats voor coffeeshops en shisha-lounges. Er was overlast van hardrijdend verkeer en er waren veel openbare-ordeproblemen, onder meer door geluidsoverlast, agressie en handel in en gebruik van drugs. De Bloemerstraat kreeg een ronduit slechte reputatie.

De provincie en de gemeente Nijmegen staken daarom veel geld en energie in de wederopstanding van de straat. Zo werd 750.000 euro besteed aan het verbeteren van de openbare ruimte. Er kwamen bredere trottoirs, nieuw groen werd geplant, er kwam ruimte voor terrassen en de straat werd een 30 kilometer-zone. Aan de stationszijde werd de entree van de straat opgefrist met een grote muurschildering.

Daarnaast ging een straatmanager aan het werk om de lege winkels te vullen met jonge ondernemers. Die zijn er inmiddels massaal neergestreken. Opvallend is de bundeling van functies in één pand, zoals de lunchzaak die ook een yogastudio herbergt. Daar is bewust voor gekozen om de leegstand zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Er staat vrijwel niets meer leeg. Ook de veiligheidsproblemen worden aangepakt. Stegen achter de winkelpanden werden zijn afgesloten met hekken, en de politie is vaker en sneller aanwezig.

Een snelle rondvraag leert dat de winkeliers matig tot behoorlijk tevreden zijn. De eigenaar van een telefoonreparatiezaak, vijf jaar in de Bloemerstraat, is vooral blij dat de politie sneller optreedt bij overlast. De jonge barbier aan de overkant, die drie jaar terug zijn zaak opende, ziet dat er meer en diverser publiek komt, maar hij vindt vooral in de avond de situatie nog onveilig. En zijn oudere collega-kapper, enkele deuren verderop, heeft er nog altijd een hard hoofd in. Hij zit al 32 jaar in de Bloemerstraat, en heeft twee tips: cameratoezicht om echt iets aan de overlast te kunnen doen, en flitspalen. Want te hard gereden wordt er ook nog altijd, zegt hij.

Meer informatie over SteenGoed Benutten is hier en hier te vinden op de site van de provincie Gelderland

Hoort bij