3 x visie op de moderne ambtenaar

Als hedendaagse ambtenaar bij een overvraagde overheid krijg je van alle kanten goed bedoeld advies. ‘Je moet je niet laten afleiden door communicatie- en imagogedoe, maar visie ontwikkelen en weten waar je naartoe wilt’, aldus documentairemaker Ester Gould. Je moet ophouden met zelfkastijding en met trots leren van wat wél goed gaat, aldus hoogleraar Bestuurskunde Paul ’t Hart. Je moet niet alleen verantwoordelijk zijn tegenover de minister en het parlement, maar ook ten opzichte van je eigen vak en de samenleving, vindt oud-ambtenaar en essayist Hans Wilmink.  

Drie interviews met experts die weten wat goed voor je is. Eens? Stuur ons een mailtje met jouw mening: overheidvannu@minbzk.nl. Of vind ons op Linkedin en doe mee aan het gesprek over ambtelijk vakmanschap in interbestuurlijk werken. Al 4800 volgers gingen je voor.

Ester Gould: ‘Voorkom dat 14 volwassenen betaald praten over één probleemkind waarvan de moeder te weinig geld heeft’

Documentairemaker Ester Gould legt in haar succesvolle tv-series maatschappelijke problemen bloot. Met ‘Schuldig’ (2016) en ‘Klassen’ (2020) zette ze schuldenproblematiek en kansenongelijkheid op de agenda. Wat kunnen ambtenaren leren van haar werk? ‘Cut the crap, focus op de inhoud.’

Ester Gould: ‘Voorkom dat 14 volwassenen betaald praten over één probleemkind waarvan de moeder te weinig geld heeft’

Documentairemaker Ester Gould
Beeld: ©Christopher Katsarov

Paul ’t Hart: ‘Waar is de trotse ambtenaar die wil leren van wat wél goed gaat?’

Politicoloog Paul ’t Hart bekritiseerde decennialang het functioneren van overheden. Recent verlegde hij zijn perspectief op radicale wijze richting wat hij ‘positieve bestuurskunde’ noemt. In het huidige tijdgewricht is er behoefte aan een tegengeluid, ziet hij. ‘Ik geef veel les aan ambtenaren en het valt me altijd weer op hoe goed die zijn in zelfkastijding.’ Daar komt de nadruk die media en politiek leggen op "het tekort" nog bij. ‘Enorm belangrijk, maar mogen we het debat aanvullen met een evidence-based positiever geluid?’

Paul ’t Hart: ‘Waar is de trotse ambtenaar die wil leren van wat wél goed gaat?’

Paul ’t Hart
Beeld: ©Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Hans Wilmink: ‘Als ambtenaar ben je geen “gewone” werknemer’

31 jaar lang werkte Hans Wilmink als ambtenaar. Binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bekleedde hij verschillende functies. Toch ging hij pas in de laatste jaren van zijn loopbaan en na zijn carrière echt nadenken over de rol en positie van de ambtenaar. Zijn reflecties resulteerden onder meer in twee essays die de publicatie ‘Het recht op ambtelijk vakmanschap’ openen.

Hans Wilmink: ‘Als ambtenaar ben je geen “gewone” werknemer’

Hans Wilmink tijdens de leergang ambtelijk vakmanschap van de Stichting Beroepseer voor de gemeente Zutphen.