Nieuwsbriefspecial: De beste wensen voor jezelf

Door een technisch probleem was het in de nieuwsbrief die vanmorgen verstuurd is niet mogelijk om door te klikken naar de artikelen en het magazine. In deze nieuwsbrief is dit probleem verholpen.

De laatste dagen van het jaar, druilerig en donker, lenen zich goed voor reflectie. Wat was het voor een jaar en waar kijk je naar uit? En waarom wilde je ook alweer bij de overheid? Je leest het in de wintereditie van het Overheid van Nu Magazine. 

Wat maakt je nou een goede ambtenaar? We interviewden vijftien mensen. Beleidsmakers en uitvoerders. Onderzoekers en burgemeesters. Insiders en outsiders. Van net begonnen tot ervaren en gelouterd.

Over moed en schaamte. Onmacht en tegenmacht. Pijn en moed. Groepsdruk en onafhankelijkheid. Groot luisteren en durven dromen.
Resultaat: een inspirerende bundel persoonlijke verhalen over ambtelijk vakmanschap. Met als uitsmijter natuurlijk  een kerstpuzzel en een podcast voor je uitbuikwandeling.
 

Idee: accrediteer de ambtenaar!

Raakte het ambtelijk vakmanschap de afgelopen twintig jaar uitgehold? En wat is er dan nodig om dat vakmanschap (weer) duurzaam te verankeren en ontwikkelen? Ambtenarenvakbond CMHF, Stichting Beroepseer en Schoolleidersregister PO over de mogelijkheden van een accreditatiesysteem. ‘En neem dat dan op in de cao.’

Idee: accrediteer de ambtenaar!

Beeld: ©Erik Varekamp

Vast in het systeem? Zo organiseer je tegenmacht

Na de toeslagenaffaire is de analyse vaak gemaakt: er ís ruimte voor individuele ambtenaren, om naar eigen inzicht te handelen. Maar die ruimte wordt vaak niet benut. Dat is niet gek, weet gedragswetenschapper en voormalig ambtenaar Ruth Dijkstra. ‘Groepsdruk en automatismen weerhouden ons vaak. Maar je kunt je eraan onttrekken.’

Vast in het systeem? Zo organiseer je tegenmacht

Een foto van Ruth Dijkstra die in een straat staat met allerlei bomen.
Beeld: ©Ruth Dijkstra

‘Erken eerst de pijn – dat is bevrijdend’

Hoe kijken twee vrouwelijke coaches met een groot hart voor de overheid naar de (top)ambtenaren die zij begeleiden? Eva Kuit (Mediavrouw) en Petra Hiemstra (Haagse Hoogvliegers) over moed, pijn, groot luisteren en durven dromen. ‘De ambtenaar is al lange tijd een ernstig zieke patiënt. Maar het goede nieuws is: hij heeft het nu door. En hij kan genezen.’ 

'Erken eerst de pijn - dat werkt bevrijdend'