Luistertip: ‘De overheid moet meer doen om het vertrouwen van jongeren terug te winnen’

Moet de overheid meer doen om het vertrouwen van jongeren terug te winnen? Over die vraag gingen Koen van Leeuwen (impactbelegger en adviseur bij Triple Jump) en Tom Scheepstra (beleidsmedewerker bij het ministerie van Justitie & Veiligheid) met elkaar in gesprek op BNR Nieuwsradio. ‘De overheid moet vooral zijn basistaak goed doen en dat is betrouwbaar zijn, maar er zijn tal van voorbeelden dat dat niet zo is geweest.’

Drie hoge wolkenkrabbers
Beeld: ©Sandra Uittenbogaart
ANP

BNR Nieuwsradio koos voor deze stelling naar aanleiding van onder meer recent verschenen onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut en het Verwey-Jonker Instituut. Daaruit blijkt dat het wantrouwen van jongeren jegens de overheid groeit.

Tom Scheepstra is het eens met de stelling. ‘Op dit moment gelooft ongeveer tien procent van de bevolking in complottheorieën en dat aantal groeit alleen maar. Jongeren zijn daar extra vatbaar voor wegens minder levenservaring. Toch begrijp ik het wel, kijkend naar de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de klimaatcrisis. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog heeft een nieuwe generatie het niet beter of makkelijke dan de vorige.’ Dat jongeren wat sceptisch zijn, kan Scheepstra daarom goed begrijpen.

Het zou wat dat betreft goed zijn als er een overheid is die ‘keuzes maakt, daadkrachtig is, ook al zijn het niet de keuzes die de jongeren zouden maken, maar dan heb je wel een overheid die iets doet en iets uitlegt,’ gaat de beleidsmedewerker verder. Volgens Scheepstra hebben we de afgelopen jaren vooral een kabinet gezien dat de problemen voor zich uit schuift. ‘Dat zorgt niet voor vertrouwen tussen jongeren en de overheid.’

Ook Koen Van Leeuwen kan zich vinden in de stelling. ‘De overheid moet vooral zijn basistaak goed doen en dat is betrouwbaar zijn, maar er zijn tal van voorbeelden dat dat niet zo is geweest.’ De impactbelegger vervolgt met een kanttekening: ook de media kunnen meer doen om het vertrouwen te versterken. Zo vindt Van Leeuwen het kwalijk als er een expert aan tafel zit bij de media om een ontwikkeling te becommentariëren en er daarbij ook een ander wordt uitgenodigd om per se een tegengeluid te hebben, terwijl diegene niet deskundig is. Kortom: de overheid moet meer doen, ‘maar niet alleen de overheid.’

Het item van BNR sluit aan bij talloze andere, recente discussies over het vertrouwen in de overheid, al dan niet van jongeren. Zo maakte dit opiniestuk in NRC van jonge ambtenaar Lauren Marijnen veel los op de LinkedIn-pagina van Overheid van Nu. De ambtenarij zit vol jonge, hoogopgeleide, gedreven mensen, betoogt Marijnen, en daarom zou de overheid het vertrouwen meer gegund moeten worden. ‘De manier waarop het in het publieke debat momenteel geoorloofd en zelfs hip is om de overheid in alle toonaarden af te kraken, is extra schadelijk voor mijn generatie jonge ambtenaren.’

Luister hier naar de hele paneldiscussie van BNR Nieuwsradio