Dag van het Bestuur 2023: ga mee op werkbezoek!

Een democratisch bestuur dat echt werkt voor inwoners. Dat inspeelt op signalen uit de samenleving en samen met burgers, bedrijven en instellingen resultaten bereikt. Hoe dat moet en kan, staat centraal op de Dag van het Bestuur op 20 maart a.s. in Leiden. Stad en omgeving zijn dan een ‘levend laboratorium’ vol praktische bestuurlijke voorbeelden. Ga je mee naar Land van Ons, Vliegbasis Valkenburg of Bio Science Park?

Ansichtkaart Dag van het bestuur
Beeld: ©BZK

De Dag van het Bestuur op 20 maart a.s. begint in de monumentale Stadsgehoorzaal in Leiden met minister Hanke Bruins Slot, burgemeester Henri Lenferink en de hoogleraren Geerten Boogaard, Theo Schuyt en Katrien Termeer. Over wat er in je gemeente kan gebeuren als je maatschappelijke energie de ruimte geeft, bijvoorbeeld. Of over hoe je complexe maatschappelijke opgaven samen met medeoverheden, ondernemers en andere partijen kunt aangaan. 

Bruins Slot en Boogaard presenteren ook de Staat van het Bestuur - de tweejaarlijkse rapportage van hoe het decentrale openbaar bestuur in Nederland ervoor staat (hier vind je de vorige Staat van het Bestuur 2020). En de Code Interbestuurlijke Verhoudingen, die onderdeel is van de Actieagenda Sterk Bestuur wordt getekend. 

Te voet, per boot, op de fiets of in de bus

Vervolgens kun je deelnemen aan een verdiepingscollege van democratieonderzoeker Lisanne de Blok, hoogleraar burgerschap Evelien Tonkens, hoogleraar democratische innovatie Frank Hendriks, hoogleraar grenzeloze bestuurskunde Kutsal Yesilkagit, actieonderzoeker Albert Jan Kruiter of NSOB-decaan Martin Schulz.

Hun colleges vormen de inleidingen voor de werkbezoeken. Te voet, per boot, op de fiets of in de bus ga je in de middag met de sprekers op pad om te kijken hoe het bestuur in Leiden en omgeving in de praktijk uitpakt: van burgerinitiatief Singelpark tot kenniscluster Bio Science Park, van Oekraïne-opvang tot Leidse Volkshuis, van de woningbouw op Vliegbasis Valkenburg in Katwijk tot natuur-inclusief boeren op Het Land van Ons in Oud Ade.

Actuele onderwerpen

Veel actuele onderwerpen komen voorbij. Zoals: hoe ga je slagvaardig om met een acute crisis zoals de opvang van Oekraïners? Hoe krijgt de betrokkenheid en participatie van inwoners vorm en wat kan een middel als een burgerberaad toevoegen? Hoe werk je effectief samen met alle mogelijke stakeholders aan opgaven als de energietransitie en woningbouw? Hoe realiseer en meet je concreet resultaat? Hoe versterk je de weerbaarheid van het lokaal- en regionaal bestuur tegen agressie en dreigementen?

Kortom, kom naar de dag waarop meer dan vijfhonderd deelnemers en meer dan honderdtwintig (!) sprekers hun denkkracht bundelen op weg naar nieuwe oplossingen. Laat je inspireren door topwetenschappers, bevlogen bestuurders, actieve volksvertegenwoordigers en kritische ervaringsdeskundigen. 

Programma en inschrijven

Bekijk het uitgebreide programma en schrijf je in op de website Dag van het Bestuur.

De Dag van het Bestuur is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met de VU School of Governance en de gemeente Leiden.