Luisterverhaal: Hoe bewindvoerders, gemeente en rechtbank elkaars rol echt leerden kennen en begrijpen

Als de gemeente Tilburg constateert dat het aantal bewindvoerders en de kosten van bijzondere bijstand explosief groeien, besluiten ze in gesprek te gaan met de rechtbank en de bewindvoerders, om daar wat aan te doen. Wat blijkt? Hoewel de beroepsgroepen bijna dagelijks professioneel contact met elkaar hebben, kennen ze elkaar eigenlijk helemaal niet. 

Luisterverhaal tilburg
Beeld: ©ANP

Na intensieve gesprekken en bij elkaar meekijken, ontstaat er wederzijds begrip. En dat vormt de opmaat voor een sterke daling van het aantal onder bewindstellingen. In 2020 is die daling in Tilburg 50 procent, tegenover 19 procent landelijk. 


In het eerste Overheid van Nu-luisterverhaal, gemaakt door Linda de Veen, vertelt Joke de Kock, manager schuldhulpverlening van de gemeente Tilburg, hoe ze dit voor elkaar kregen. 

Luisterverhaal: minder bewindvoerders in Tilburg