Podcastip: Wegwijs in het IJspaleis

Den Haag kende de langste formatie na de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart. Na zes maanden had de stad een coalitieakkoord. Hoe kwam dat tot stand? Digitale krant Den Haag Centraal besloot het hele proces te volgen en lanceerde al voor de verkiezingen de eerste aflevering van de podcast “Wegwijs in het IJspaleis”. Het leverde uiteindelijk een interessante serie op over gemeentelijke politiek in tijden van hoofdpijndossiers.  

Wegwijsbord Den Haag
Beeld: ©Rijksoverheid
Het Haagse gemeentehuis wordt ook wel het 'IJspaleis' genoemd.

Overheid van Nu luisterde met bijzondere interesse naar de afleveringen 5 - over de klimaatcrisis, en 6 - over de woningmarkt. 

Klimaat en duurzaamheid

In Aflevering 5 ‘Stad in de zee?’ maakt Heleen Weening, (inmiddels ex-)directeur van burgerorganisatie Duurzaam Den Haag, duidelijk hoe belangrijk het is dat het klimaatprobleem serieus wordt genomen. Extreem weer wordt nog niet als een mogelijke noodsituatie beschouwd en het ontbreekt aan gevoel voor urgentie, vindt ze. Weening wil een gedragen duidelijke visie zien, in plaats van ‘dat ze steeds iets nieuws verzinnen’. 
De aandacht voor kwetsbare groepen kan beter en de energietransitie gaat nog moeizaam. Maar Weening ziet in klimaat en duurzaamheid ook bindmiddelen voor de lokale partijen die elkaar normaal gesproken niet snel zullen vinden. Weening: ‘Behalve meer groen, kun je ook banen en economische groei verbinden met duurzaamheid – juist op lokaal niveau.’

Huizen en wonen

Aflevering 6 ‘Vol is niet vol’ gaat over de problemen op de woningmarkt. De prijzen voor woningen stijgen en huren wordt ook steeds duurder. Is meer huizen bouwen het antwoord? Er wordt vaak beweerd dat er geen plek meer is in Den Haag, maar dit is niet zozeer het geval, vindt Marnix Norder, tot 2014 wethouder volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling. De stad blijft groeien en als de stad niet meer qua oppervlakte toeneemt, dan ga je de hoogte in. Norder vertelt hoe hij de gemeentelijke bouwplannen weer leven in zou willen blazen.

Les

Wat deze podcast vooral laat zien, is hoe belangrijk samenwerking is om beleid voor elkaar te krijgen. Vaak hoeft politieke onenigheid geen bezwaar te zijn, zolang iedereen het eens is over wat het probleem is en welke richting men met elkaar op wil. 

Link naar Wegwijs in het IJspaleis.