Luistertip: de Publieke Ruimte – hoe ambtenaren zelf vinden dat het beter kan

De Publieke Ruimte is een verrassende en verfrissende podcast over de dienstverlening van de overheid. Verfrissend, omdat het onderwerp van binnenuit wordt besproken: zonder blad voor de mond spreken hoge ambtenaren en uitvoerders over hoe de dienstverlening aan de burger beter kan. ‘Ik dacht gisteren bij mezelf: ik ga ermee kappen.’

kring
Beeld: ©MinBZ
Kringgesprek op het ministerie van Buitenlandse Zaken

Martijn Grimmius, woordvoerder bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, en Otto Thors, onder meer hoofdredacteur van inGovernment en initiatiefnemer van we-Government, staan aan het roer van de podcast. Samen met hun gasten bespreken ze aan de hand van ‘prangende vragen en taaie dilemma’s’ wat er misgaat in de dienstverlening aan de burger, op welke manier daar iets aan gedaan kan worden en hoe het op sommige vlakken al gelukt is om de dienstverlening te verbeteren.

‘Ik ga ermee kappen’

De gesprekken zijn opvallend openhartig. Zo gaat de aflevering van 24 mei over samenwerken in de zogenaamde ambtelijke driehoek, met als gasten plaatsvervangend directeur-generaal bij de Belastingdienst Janet Helder, plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, Ric de Rooij, en directeur-generaal bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Kees van der Burg.

    ‘Ik dacht gisteren bij mezelf: ik ga ermee kappen’, laat Van der Burg zich ontvallen. Waarom? Zijn MT-vergaderingen staan vol met inhoudelijke stukken – misschien wel een beetje te veel, waardoor de persoonlijke relaties onder collega’s uit zicht raken. Helder herkent zich in de uitspraak van Van der Burg en ziet persoonlijke relaties en interesse in elkaar als fundament voor goede samenwerking: ‘Ik moet mensen snappen, hoe hun kinderen heten, enzovoorts. Ik vind het heel ingewikkeld om te zorgen dat je dat in een groep gelijkwaardig doet.’

Samenwerken gaat niet alleen over inhoud, maar in eerste instantie om elkaar vertrouwen, mens zijn met elkaar, concluderen Helder, De Rooij en Van der Burg. Dat moet integraal onderdeel worden van ieders werkdag. ‘Het begint bij de relatie, dan wordt het vanzelf breder’, stelt De Rooij. ‘Je moet een beetje van elkaar houden, dat helpt wel.’

Zelf luisteren

De podcast is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoe ambtenaren zelf denken dat de dienstverlening aan de maatschappij beter kan en wat daar in de organisaties voor nodig is. De Publieke Ruimte is onderdeel van het overheidsprogramma Werk aan Uitvoering, dat zich ten doel stelt om de dienstverlening van de overheid beter te laten aansluiten op de verwachtingen en behoeften van burgers en ondernemers. Het programma is een initiatief van de rijksoverheid, uitvoeringsorganisaties en medeoverheden.

Meer lezen over Werk aan Uitvoering kan hier, podcast de Publieke Ruimte is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.