Studio Tegengif: onafhankelijk medicijn tegen de waan van de dag

Insiders weten meer. In podcast ‘Studio Tegengif’ bespreken drie bestuurlijke insiders het politieke, economische en maatschappelijke nieuws. Laagdrempelig, nuchter en uitgesproken. Studio Tegengif wil het publieke debat ontdoen van de waan van de dag.   

mensenmassa heeft tegengif nodig
Beeld: ©EMMA / EMMA

Van een nieuw regeerakkoord tot de woningwoede. En van regionale verschillen in Nederland tot de invloed van de bitcoin en de toekomst van arbeid. Randy Martens, Wouter Welling en Wimar Bolhuis bespreken de grote maatschappelijke onderwerpen van deze tijd. Met in de studio af en toe een gast voor meer verdieping. En in de shownotes van elke aflevering altijd handige lees- of kijktips.

Kijkje in de keuken

De drie mannen hebben ieder een werkachtergrond in de werelden van politiek en beleid. Econoom Martens is kabinetschef van de provincie Groningen. ICT-deskundige Welling is beleidsmedewerker bij het ministerie van BZK. Econoom Bolhuis heeft ervaring in de gemeente Den Haag en bij het ministerie van Financiën. Ze kennen de verschillende bestuurslagen uit eigen ervaring en kunnen zo een kijkje geven in de keukens van politiek, beleid, uitvoering en interbestuurlijke samenwerking.

Er is ook ruimte voor kritiek op Den Haag in Studio Tegengif, dat onregelmatig verschijnt en ooit treffend werd getypeerd als ‘kroegpraat op niveau’. Zo worden in aflevering 76 de bezuinigingen van het kabinet op de sociale en publieke voorzieningen in de regio besproken. Het is een van de oorzaken van het krimpen van sommige regio’s, aldus Martens, Welling en Bolhuis. Die ook vertellen hoe het volgens hen beter zou kunnen. 

Uitpluizen

In de meest recente aflevering 82 bespreken ze de wooncrisis samen met Cody Hochstenbach, schrijver van het boek ‘Uitgewoond’. Alle politieke lijnen die aan deze crisis ten grondslag liggen, worden uitvoerig uitgeplozen. 

Studio Tegengif is interessant voor iedereen met behoefte aan een no-nonsense blik op het nieuws, een kijkje achter de schermen en meer verdieping dan de dagelijkse nieuwsupdates. 

Studio Tegengif vind je hier en hier.