Podcast Nattigheid – Tracy Metz vertelt opbeurende verhalen over ons water

Podcast Nattigheid van Tracy Metz vertelt opbeurende verhalen over hoe we beter met ons water kunnen omgaan. En dat al doen. ‘Inspirerende initiatieven genoeg. De kennis is er, het gevoel van urgentie ook. Maar de governance is ontzettend traag. Iedereen zit nog naar elkaar te kijken. Er worden nog te weinig concrete stappen gedaan.’  

podcast nattigheid
Beeld: ©Tracy Metz
'Ik vertel over de initiatieven van burgers zoals jij en ik.’

Niet alleen de experts

De zeespiegel stijgt, het grondwater daalt, de waterkwaliteit blijft achter, de droogte houdt aan - de problemen met het water in Nederland zijn bekend.

In de podcast Nattigheid - aflevering 6 komt uit op 17 mei en gaat over ‘droogte’ - gaat journalist, schrijver en presentator Tracy Metz langs bij al die creatieve oplossingen die er al zijn. Niet alleen die van de zogeheten experts. Maar juist, zoals ze zegt, ‘de initiatieven van burgers zoals jij en ik’. De eerste drijvende boerderij ter wereld in de haven van Rotterdam. De stadsbewoner die stromend water terugbracht in de stad Tilburg. De herontdekking van de terp. De Regenwaterambassadeurs.

Eerder was Metz lid van de tweede Deltacommissie, die de regering adviseerde over onze omgang met water. In 2012 publiceerde ze over datzelfde onderwerp het boek ‘Zoet&Zout, Water en de Nederlanders’.

Als je nu luistert naar Nattigheid, zou je kunnen denken dat we inmiddels overal in Nederland, onder druk van de klimaatcrisis, die omslag maken van – kort gezegd – tegenhouden en wegpompen naar meebewegen en beter benutten. 

‘Als één volk de draai kan maken, zijn het de Nederlanders’

Het andere verhaal

Maar er is ook een ander verhaal te vertellen, zegt Metz: ‘Het is de keerzijde van ons poldermodel. Iedereen moet kunnen meepraten, alle belanghebbenden mogen aan tafel. We willen veiligheid, natuur, economie, infrastructuur, landbouw, toerisme, wonen, en noem maar op, allemaal bedienen. Maar iedereen zit naar elkaar te kijken. We durven nog niet echt knopen door te hakken.’

Met verbazing kijkt Metz, van origine Amerikaanse, soms naar de governance in Nederland Waterland. ‘De kennis is er, de urgentie wordt ook wel gevoeld. En als er één volk is dat de draai kan maken, dan zijn het de Nederlanders. Maar, My God, wat gaat het traag. Doe wat!’    

De bruisende podcast Nattigheid biedt in ieder geval de inspiratie om de omslag ook op bestuurlijk niveau te maken. 

De podcast Nattigheid vind je hier. Meer achtergronden en langere gespreksfragmenten vind je op de gelijknamige website