De redactie blikt terug: Linda

Tijdens het Kerstreces maakt u kennis met de redactie van Overheid van Nu. Twee weken lang blikken wij persoonlijk terug op de verhalen die we het afgelopen jaar maakten. Vandaag is de beurt aan Linda de Veen.

Portretfoto Linda

In mei 2021 deed ik onderzoek naar 3-MMC. Een relatief nieuwe, goedkope, gemakkelijk te bestellen en verslavende drug. Mijn zoektocht leidde me naar het oosten van ons land, waar een aantal burgemeesters alarm hadden geslagen. Zij zagen de drug in hun gemeenten voet aan de grond krijgen. En maakten zich grote zorgen.

Uit de gesprekken die ik voerde, leerde ik dat er een spanningsveld is tussen jongeren voorlichten over de gevaren van drugs en hen onbewust motiveren een ‘spannende’, nieuwe drug eens te proberen.

Iedereen die ik sprak, was het in elk geval eens over één ding: een verbod op 3-MMC is een eerste stap. Vlak na het verschijnen van het artikel kondigde het kabinet aan dat zij dat ook gaan doen en inmiddels is de drug verboden. Maar aan het verbod op designerdrugs in brede zin wordt nog gewerkt. Dat maakt de kans reëel dat er binnenkort een variant op 3-MMC op de markt verschijnt, die nog niet illegaal is.

Wat mij uit het gesprek het meeste bijbleef is echter de opmerking van wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten. Hij vertelde over een gesprek dat hij had met een ex-verslaafde van 17. En wat dat met hem deed als vader.

Het deed me weer realiseren dat we niet alleen ambtenaar, bestuurder of redacteur zijn, maar ook ouder, geliefde, kind. En dat nemen we (gelukkig) mee in ons werk.

Fijne dagen!