De redactie blikt terug: Pia

Tijdens het Kerstreces maakt u kennis met de redactie van Overheid van Nu. Twee weken lang blikken wij persoonlijk terug op de verhalen die we het afgelopen jaar maakten. Vandaag is de beurt aan Pia Dijkstra.

Portretfoto Pia Dijkstra

In de schaduw van de grote kastanje in de tuin van mijn schoonouders – dat thuiswerken heeft óók zo zijn voordelen – sprak ik voor het eerst met Ilana Ifrah, Marcel de Jong en Denis Crompvoets van IBP Regionale Economie. Na 3,5 jaar testen, uitproberen en samenbrengen hadden zij, naar eigen zeggen, ‘een soort succesvoorsteller voor interbestuurlijke samenwerking’ ontwikkeld.

Negen vragen die je altijd moet stellen in een samenwerking, leverden zij op. Waaronder ‘Hoe verbindend is de droom achter de opgave?’. Een vraag die me direct in z’n greep had, en maanden later nog steeds heeft. Want met alle grote opgaven, transities en crises waar we als samenleving voor staan, is dit de vraag waar het volgens mij om draait. Kunnen we samen ergens naartoe dromen, in plaats van ons verzetten tegen de verschillende werkelijkheden?

Dank Ilana, Marcel en Denis, voor jullie inspiratie. In het nieuwe jaar kom ik bij jullie terug om te horen hoe het nu gaat met jullie Welvaart Model Canvas.