‘Interbestuurlijk leidinggeven? Pijn hoort erbij’

‘Zonder tegenslag, geen succes’, zeggen Olga van Kalles, voormalig directeur IBP Vitaal Platteland, en Kristel Lammers, directeur NP RES. In de talkshow ‘3,5 jaar IBP’ op 9 juni 2021 legden ze hun leiderschapsstijlen naast elkaar. Over je verplaatsen in de ander, botsen als dat nodig is en elkaar vasthouden als het tegenzit. 

Still uit de talkshow van Overheid van Nu: links Olga, in het midden Menno, rechts Kristel
©Overheid van Nu

Gedeputeerden die tegenstribbelden. Rijksambtenaren die zich zo bescheiden en faciliterend opstelden, dat ze erbij moesten worden geroepen om het programma echt interbestuurlijk te maken. En RES-conceptschrijvers die wel eisen stelden maar geen verantwoordelijkheid wilden nemen.

Het leven van een interbestuurlijk programmadirecteur ging de afgelopen 3,5 jaar niet over rozen. Tegelijkertijd waren het voor Olga van Kalles en Kristel Lammers mooie jaren waarin ze veel ruimte kregen, en namen, om al die verschillende partijen oprecht met elkaar te laten samenwerken.

Kristel Lammers: ‘Ik vind taal heel belangrijk in het werk wat we doen. Vaak denken we dat we het over hetzelfde hebben, omdat we dezelfde woorden gebruiken. Maar die blijken in de praktijk gewoon een andere betekenis te hebben. Dus ik ben heel erg voor samen het verhaal maken en het doorleven, en ook veel tijd stoppen in dat verbinden met elkaar. En die menselijke kant, ja, dat is voor mij echt de cruciale factor. Mensen maken hierin echt het verschil met elkaar.’

Kristel Lammers - Talkshow OvN

Bekijk hieronder het volledige gesprek van Kristel Lammers en Olga van Kalles.

Kristel Lammers en Olga van Kalles - Talkshow OvN

En hier het volledige programma.