PBL/NSOB-seminar: leren samenwerken aan opgaven

Hoe leer je om beter opgavegericht te werken? Daarover schreef het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige maand een essay, samen met de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Op 15 januari organiseren ze samen een online seminar over dit essay.

In de afbeelding staan de woorden 'Leren institutionaliseren'. Daarachter staat de betekenis van het woord leren, zoals omschreven in het woordenboek.

Datum: 15 januari 2021
Tijd: 14.00 uur tot 15.00 uur
Locatie: online (link volgt)

Opgavegericht werken in netwerken is hard nodig en inmiddels een geaccepteerde, normale manier van werken geworden. Hoe zorg je dat je niet alleen voortgang boekt in je opgave, maar als overheden ook in het algemeen beter wordt in opgavegericht werken? Daarover gaat dit seminar Leren samen werken aan opgaven.

Hierbij gaat het over hoe leren in deal-aanpakken en andere interbestuurlijke programma’s is georganiseerd. Wat levert leren op, hoe maak je dat tastbaar? Waar botst een lerende sturing met de huidige instrumenten en kaders voor interbestuurlijk en gebiedsgericht werken? Aan het verantwoorden wordt in de politiek-bestuurlijke context vaak meer betekenis gegeven dan aan de opbrengsten van het leren. In het seminar worden de mogelijkheden verkend om opgavegericht samenwerken verder te professionaliseren.

Voorproefje?

Eerder spraken we twee van de onderzoekers over hun belangrijkste bevindingen.

Programma

14.00u Welkom door Ruben Maes (moderator)

14.05u Interview met auteurs Eva Kunseler (PBL) en Martin Schulz (NSOB) over de conclusies van het onderzoek

14.15u  Paneldiscussie met Olga van Kalles (Programmamanager IBP Vitaal Platteland), Frank Reniers (Programmamanager Agenda Stad BZK),  Marc Hameleers (Programmamanager Regio Portefeuille LNV) en Martijn van der Steen (NSOB) aan de hand van diverse stellingen via de chat.

15.00u  Afsluiting door Ruben Maes

Aanmelden en meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met Mieke Berkers, woordvoerder PBL, mieke.berkers@pbl.nl. Telefoonnummer: 06 25068171

U kunt zich aanmelden via deze link.