Nazomeren met vier inspirerende podcasts

De zomerperiode biedt een goede gelegenheid om bij te komen of inspiratie op te doen. De redactie van Overheid van Nu vond verschillende postcasts die meer dan de moeite waard zijn om te beluisteren. Van podcasts met inspirerende bestuurders over succesvol leiderschap tot en met uitzendingen waarin auteurs en wetenschappers bestuurskundige boeken bespreken.

Podcastsetting
©Ministerie BZK

Podcastserie over succesvol leiderschap

‘Veel bestuurders zijn onzeker. Juist bestuurders die zich kwetsbaar op stellen, verdienen alle steun van Commissarissen. Bestuurders die het allemaal zeker weten, kunnen beter een coachingsgesprek aanvragen.’ Dat zeggen commissaris Inge Brakman (Funda, Shell, DSM, RvT Rode Kruis) en professor Helene de Vletter (commissaris bij Intertrust, NN Group) in de negende aflevering van de postcastreeks Dutch Circulair Leadership. In deze serie vertellen inspirerende bestuurders over succesvol leiderschap. Iedere uitzending gaat over een andere sector als onderwijs, zorg, energietransitie, commissarissen en banken.

Beluister hier uitzending 9.

Podcast VB Boeken: handvatten voor hechtere samenwerking

In de derde aflevering van deze postcastreeks vertelt oud-burgemeester van Arnhem Herman Kaiser over zijn boek ‘In Waarden verbonden’. Zijn boek biedt handvatten voor een hechtere samenwerking binnen en tussen organisaties. Hoofddocent Duco Bannink aan de VU in Amsterdam vertelt over zijn boek ‘Besturen zonder wij in een samenleving zonder wij’. Hij roept bestuurders op beter in te spelen op bestaande verschillen binnen bevolkingsgroepen en ruimte te laten voor tegengestelde belangen.

Beluister hier de podcast.

Podcast WRR: toekomst van werk

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) brengt een podcastserie met verschillende onderwerpen, zoals ‘toekomst van werk’, ‘Artificiële intelligentie’ en de ‘coronacrisis’. Begin 2020 publiceerde de WRR het adviesrapport ‘Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht. Een rapport met veel impact: politiek en media pakten de thematiek breed op en dat de kwaliteit van ons werk nu tekortschiet, werd alom herkend. In de podcastaflevering ‘toekomst van werk’ komen de huidige knelpunten in onze arbeidsmarkt aan bod en lichten de betrokken onderzoekers de aanbevelingen toe.

Beluister hier deze podcast.

Podcast BZK: lokale democratie uitgelicht

Boudewijn Steur (BZK) spreekt in deze podcast met bestuurskundige Klaartje Peters en jurist Geerten Boogaard over de staat van de lokale democratie. Steeds meer vraagstukken raken aan het lokale niveau, zoals de energietransitie. Overheden werken steeds meer samen, waardoor ze beter in staat zijn maatschappelijke problemen op te lossen. Peters is bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit Maastricht. Boogaard bekleedt de Thorbeckeleerstoel aan de Universiteit van Leiden.

Beluister hier de podcast.