Publicatie: Bevolking 2050 in beeld. Drukker, diverser en dubbelgrijs

Hoe anders ziet de bevolking eruit in 2050 als jongeren meer kinderen krijgen dan de vorige generatie? Als er meer migranten zijn dan verwacht, of juist minder? En als de levensverwachting daalt? Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben over die vragen begin juli het deelrapport Drukker, diverser en dubbelgrijs opgeleverd.

Twee oude vrouwen met rollator, rugaanzicht
Beeld: ©Ministerie BZK

Het is een vervolg op de bevolkingsprognose die eind 2019 door het CBS is gepubliceerd. In Drukker, diverser en dubbelgrijs rekenen de instituten zeven nieuwe bevolkingsvarianten door. Deze varianten laten zien hoe de ontwikkeling van de bevolking in de komende dertig jaar zal verschillen van de bevolkingsprognose die in december 2019 is gepubliceerd, als migratie, kindertal en levensverwachting zich anders ontwikkelen dan de CBS-prognose veronderstelt.

In een vervolgrapport dat begin volgend jaar wordt gepubliceerd, worden de gevolgen van de demografische ontwikkelingen voor wonen, onderwijs, arbeidsaanbod en zorg onderzocht.