IBP Café 21 november: ‘Participatie is leiderschap’

Er is geen overheidsorganisatie die het niet doet: het betrekken van stakeholders bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Burgerparticipatie, overheidsparticipatie of netwerken, zijn veel gebruikte termen. Als echte polderaars gaan we samen ‘aan de participatie’. En dat zal de komende jaren niet minder worden met bijvoorbeeld de energietransitie.

Daarom hoog tijd om eens stil te staan bij participatie: wat kunnen we leren van de ervaring tot nu toe? Hoe doen anderen het, bijvoorbeeld in Denemarken en Zuid-Afrika? Vinitha Siebers (VU) deed er promotieonderzoek naar op lokaal niveau. ‘Het gaat vooral over een goed ontwerp van participatie, leiderschap en een gedeeld beeld’, stelt Vinitha. Hoe het precies zit, licht ze graag toe. René Schellekens van RVO weet hoe de gemeenten bezig zijn met participatie in de pilots voor aardgasvrije wijken. Welke aanpak kiest men? Wat zegt dat bijvoorbeeld over de cultuur van de organisatie? Genoeg ingrediënten voor een interessant gesprek met elkaar. Kom je ook?

Het IBP-Café

Meld je snel aan voor dit IBP-Café. Om 15.45 uur is de inloop en om 16.00 uur starten we. Vanaf circa 17.00 uur staat er een drankje klaar. Het IBP-Café is bij EMMA, Wijnhaven 88 in Den Haag, op loopafstand van Den Haag Centraal.

Ik ben aanwezig *
Ik wil mij aanmelden voor de nieuwsbrief
avg-nl

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens alleen voor de organisatie van het IBP-café. Daarna worden ze vernietigd. Wij delen uw gegevens niet met derden.

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

Wij gebruiken deze gegevens, met uw toestemming, omdat wij anders niet in staat zijn om u te contacteren over het IBP-café.

Op welke manier worden uw gegevens verwerkt?

Wij gebruiken uw gegevens om uw reservering voor het IBP-café te bevestigen. Uw gegevens worden door onze eigen medewerkers verwerkt. Uw gegevens worden niet met derden gedeeld.

Hoelang bewaren wij uw gegevens?

Wij bewaren uw gegevens tot 1 maand na het IBP-café. Daarna worden uw gegevens uit onze systemen verwijderd.

Wat zijn uw rechten?

Meer informatie over uw rechten vindt u op de pagina 'Privacy' (link opent in nieuw tabblad).

Akkoordverklaring *

Over de sprekers

Vinitha Siebers is onderzoeker en PhD-student bij het Zijlstra Center for Public Control, Governance en Leiderschap bij de VU. In haar onderzoek richt zij zich op de manier waarop gemeenten burgerparticipatie organiseren. Haar onderzoek richt zich op gemeenten in Nederland, Denemarken en Zuid-Afrika. Met praktijkgericht onderzoek probeert ze de dagelijkse praktijk te doorgronden en zicht te krijgen op het proces van participatie en de factoren die belangrijk zijn in het organiseren ervan. Hierbij legt ze de nadruk op wat dit voor invloed heeft op de betrokken stakeholders.
 

René Schellekens is adviseur Duurzaam Bouwen voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In opdracht van het Programma Aardgasvrije wijken (ministerie van BZK) onderzocht hij hoe de eerste pilots omgaan met het betrekken van inwoners. Deze zogenoemde foto, momentopname, biedt een mooi overzicht van de kansen en obstakels bij het inrichten van de participatie met bewoners bij dit onderdeel van de energietransitie.