Over vorige week: klimaat en energie in 5 Tweets

Elke maandag deelt Overheid van Nu 5 Tweets die ons afgelopen week opvielen. Met deze week in de spotlight: klimaat en energie. Zo bereikte de productie van zonne-energie een nieuw hoogtepunt en startte Urgenda in Gelderland met de Bos Battle.

Twitter bericht 1

#1 Bos Battle van start in Gelderland

Dit jaar start Urgenda in Gelderland de Bos Battle: een project die als eerste stap dient om CO2 uit de lucht te halen. Urgenda nodigde gemeenten, burgers en organisaties uit om hieraan mee te doen en met een eigen idee te komen. Woensdag 8 mei presenteerden verschillende partijen hiervoor hun plannen tijdens de Bos Battle avond.

Lees meer over de avond en de ideeën van alle partijen op de website van Urgenda.

Twitter bericht 2

#2. Draagvlak creëren voor de energietransitie? Volg een workshop

Kun je als overheid wel draagvlak creëren voor de energietransitie, zowel bij bewoners van je gemeente als intern bij collega’s? Op 16 mei geeft de Klimaatacademie twee workshops in Arnhem die in gaan op deze vraag. De Klimaatacademie is een initiatief van Klimaatverbond Nederland en biedt leden (en niet-leden) kennis en tips over het omgaan met de energietransitie.

Kijk op de website van de Klimaatacademie om meer te lezen over de workshops en om je aan te melden.

Twitter bericht 3

#3 Kleinschalig klimaatverandering tegen gaan

Op een speciale ‘Groendag’ maken bewoners, organisaties en de gemeente samen de regio groener, in dit geval de wijk Kamperpoort. Bijvoorbeeld door geveltuintjes aan te leggen of bomen te planten. Ook iets voor jouw gemeente of provincie? Lees er meer over op de website van Zwolle.

Twitter bericht 4

#4 Kringlooplandbouw: hoe doe je dat?

Kringlooplandbouw helpt om beter in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering én houdt het land vitaal. Maar hoe doe je dat? Het Nationaal Programma Landbouwbodems wil ervoor gaan zorgen dat alle landbouwbodems in 2030 duurzaam beheerd worden. Aanvullend op dit programma verscheen op 8 mei dit rapport met aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling van kringlooplandbouw.

Twitter bericht 5

#5 Piek in productie zonne-energie

Meer zonuren in de lente betekent ook meer zonne-energie. Martien Visser, lector Energietransitie bij de Hanzehogeschool, twitterde afgelopen weekend over deze nieuwe uitschieter, een tweet die veel werd gedeeld.