Stap 5. Omgaan met competitie

Bij interbestuurlijke samenwerkingen zijn verschillende actoren met hetzelfde bezig. Vanuit het klassieke denken over openbaar bestuur, wordt dat snel gezien als ‘beleidsconcurrentie’. Dan kan men proberen helder te maken wie waarover gaat. Dit werkt eigenlijk alleen bij gestandaardiseerde problemen, die zijn toe te wijzen aan één laag en sector.

Bij veel vraagstukken is de manier om dat vraagstuk verder te brengen minder duidelijk. Er is een verlangen, zoals de verschuiving naar duurzaam vervoer, maar het hoe en waarheen is vaak onduidelijk. Natuurlijk wel op lange termijn: nul op de meter, nul emissies en zo verder, maar niet in de verschijningsvorm van het pad dat daartoe leidt.

Een aanpak kan zijn om verschillende oplossingsrichtingen te laten ‘concurreren’ met elkaar. Bijvoorbeeld om meerdere partijen uit te dagen om voorstellen te doen om problematische schulden te voorkomen. Het beste idee wordt dan ook uitgevoerd. Het is natuurlijk wel zaak hier goede regels voor te maken, maar dan kan zo’n competitie goed worden benut.

Ga terug naar Aanpak